2020. szeptember 29. kedd Mihály

Hírek - Agrárpénzek

Őstermelők figyelem! Fontos változás élesedett az igazolványokkal kapcsolatban

A NAK javaslata alapján év végére kivezetésre kerülhet az őstermelői igazolvány, ezért a 2020. május 31. után kiállított ideiglenes igazolvány 2020. december 31-ig igazolja az őstermelői tevékenységet.
 
 

A 122/2020. (IV. 16.) Korm. rendelet 7/A. § alapján az ideiglenes igazolvány 2020. május 31. után történő kiállítása esetén 2020. december 31-ig igazolja, hogy a mezőgazdasági őstermelő őstermelői tevékenységet folytat, és jogosult a mezőgazdasági őstermelőre vonatkozó rendelkezések szerinti adózásra - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A 2020. május 31-ig kiállított ideiglenes igazolvánnyal továbbra is hatvan napig lehet az őstermelői tevékenységet igazolni, ez idő alatt elkészül a kártya alapú őstermelői igazolvány, amelynek átvételét követően a kártya alapú igazolvány szolgál igazoló dokumentumként. Tehát a 2020. május 31-ig ügyintézett esetekben még legyártásra kerül a kártya viszont az ezt követően kiállított ideiglenes igazolvány felmutatása vagy benyújtása a korábbiaktól eltérően már év végéig igazolja az őstermelői tevékenységet. Az ideiglenes igazolványon szereplő hét számjegy továbbra is megfelel az igazolvány számának, amit az értékesítés helyszínén vagy az őstermelői terméken továbbra is fel kell tüntetni. Az ideiglenes igazolvány lejártával – ahogy eddig is – nem szűnik meg az őstermelői jogviszony. Erre korábban az ideiglenes igazolvány fogalmát helytelenül értelmező szervezetek figyelmét a NAK és a Földművelésügyi Minisztérium (FM) is felhívta.

A NAK célja az, hogy az őstermelői igazolvány idén kivezetésre kerüljön és a 2020. december 31. napján érvényes őstermelői státusszal rendelkezők határozatlan időre, további ügyintézés nélkül is őstermelőnek minősüljenek. Ha a gazdálkodó nem őstermelőként szeretne tovább működni, vagy a tevékenység végzésével felhagy, akkor azt továbbra is tizenöt napon belül kell bejelentenie. A NAK által javasolt további egyszerűsítések kihirdetésére még várni kell, egy részük még idén, több módosítás 2021. január elsejétől léphet hatályba.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu