Gazdák, figyelem! Fontos törvény került meghirdetésre, ez sokakat érinthet

Gazdák, figyelem! Fontos törvény került meghirdetésre, ez sokakat érinthet

agrarszektor.hu
2021. december 22. napján kihirdetésre került az egyes agrártárgyú törvények módosításáról szóló 2021. évi CL. törvény (a továbbiakban: Törvény), aminek értelmében többek között az alábbi kedvező változások léptek életbe a gazdák számára.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Csökken az egyéni vállalkozóból őstermelővé alakuló gazdálkodók átalakulásához kapcsolódó adóteher: a mezőgazdasági tevékenység továbbfolytatása érdekében a Törvény értelmében úgy változik a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény, hogy az érintetteknek lehetővé válik a korábban igénybe vett kedvezmények további érvényesítése, az értékcsökkenés folytatása és az elhatárolt veszteség további figyelembevétele is - írja a NAK

EZ IS ÉRDEKELHET

Gyorsabbá válik a földügyi szerződések vizsgálatának folyamata: a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvény (Földforgalmi tv.) 2022. január 1. napjától úgy módosul, hogy az elővásárlási és előhaszonbérleti jog gyakorlása vonatkozásában a hatósági eljárás megindítására már a közzétételt megelőzően sor kerülhet, aminek köszönhetően az érdekelt felek időt takarítanának meg azon esetekben, amikor a szerződés olyan alapvető hibában szenved, hogy azt a hatóságnak a kifüggesztési procedúra után azonnal meg kell tagadnia.

A haszonbérleti díjak meghatározása vonatkozásában vizsgálati szempontok kerültek bevezetésre a Földforgalmi törvénybe: a Törvény kimondja, hogy szerződés megtagadási ok, ha aránytalannak minősül a haszonbérleti díj. Akkor kell aránytalannak tekinteni, ha az érintett föld nem rendelkezik olyan objektív előnyös tulajdonságokkal (a Törvény meghatározza ezeket: pl. föld fekvése, öntözhetőség, művelhetőség stb.), amelyek a helyben szokásos haszonbér mértékétől való eltérést indokolják. Amennyiben a haszonbérleti díj aránytalanságának esete fennáll, arról 2022. július 1. napjától a NAK nyilatkozatot tehet a mezőgazdasági igazgatási szerv felé.

EZ IS ÉRDEKELHET

Kikerül az őstermelők kiegészítő tevékenységének fogalma alól a termelési tényezők értékesítésének és hasznosításának tevékenysége, így az érintettek nem esnek el az őstermelői adózás kedvezményeitől: a mezőgazdasági üzemhez tartozó termelési tényezők hasznosítása, értékesítése a Földforgalmi tv. alapján kiegészítő tevékenységnek minősül, ami gyakran azt eredményezi, hogy az őstermelő a kiegészítő tevékenységének bevétele meghaladja a bevételi arányt, aminek következtében a családi gazdaságokról szóló 2020. évi CXXIII. törvény hatályos szövege értelmében nem jogosult a kedvező őstermelői adózásra. A Törvény ezt az állapotot változtatta meg azáltal, hogy a termelési tényezők értékesítése és hasznosítása a továbbiakban nem minősülne kiegészítő tevékenységnek.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13