2021. június 19. szombat Gyárfás

Hírek - Agrárpénzek

OTP Bank: ez ma "kegyelmi helyzet"

Húsz százalékra növelné piaci részesedését az OTP Bank a mostani 16-17 százalékról az agrárfinanszírozásban 2020-ig. Leginkább a szántóföldi növénytermelést preferálják. A pénzintézet szerint az agrárium ma "kegyelmi állapotban" van, mivel rengeteg pénz van a szektorban.
 
 

Az OTP Bank agrárfinanszírozási növekedése folyamatos, így például tavaly a hitelek bővülése megközelítette a 8 százalékot - mondta Szabó István, a pénzintézet agrárágazati igazgatóságának ügyvezető igazgatóhelyettese a bank országos partnertalálkozóján. A pénzintézet 20 százalékra kívánja növelni piaci részesedését 2020-ig.

Az OTP Bank a mezőgazdaság alágazataiból a szántóföldi növénytermesztés finanszírozását preferálja, ám jelentős arányú a sertéstenyésztés finanszírozása is. Az agrárfinanszírozásból 80 százalékkal részesedik a mezőgazdaság és 20 százalékkal az élelmiszeripar, utóbbi arányát a pénzintézet szeretné növelni - tette hozzá.

A mostani helyzetet az agráriumban Szabó István kegyelmi állapotnak nevezte, mivel a társas vállalkozások mintegy 500 milliárd forintos eredményen "ülnek", vagyis van pénz a szektorban. Fontosnak tartotta ugyanakkor, hogy beruházásokhoz ehhez tőkéhez a kormányzat a Vidékfejlesztési Program keretében kapcsolja hozzá a szükséges forrásokat, amelynek fontos eleme a banki finanszírozás. A magyar agrárszektor mostani hitelállománya 730 milliárd forint körüli összeg.

További kihívást jelent a bankszektornak szavai szerint, hogy az ágazatban nem koncentráció, hanem a "kicsi szép" elve érvényesül. Példaként említette a családi gazdaságokat, a mezőgazdasági egyéni vállalkozókat és az őstermelőket, akiknek a banki finanszírozása csak akkor megoldható, ha pénzügyi szempontból átlátható módon minősíthető hitelképességük.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu