2020. február 24. hétfő Mátyás

Hírek - Agrárpénzek

Rekord összegű támogatás klímavédelemre

Rekord összeget, 19 milliárd eurót ért el tavaly az Európai Beruházási Banknak (EIB) az éghajlatvédelmi beruházásokat támogató finanszírozása - jelentette be Philippe Maystadt bankelnök keddi brüsszeli sajtótájékoztatóján.
 
 

Az elmúlt évben a bank éves hitelállományának 30 százalékát ez a terület tette ki. Maystadt elmondta: tavaly a bank összesen 72 milliárd eurónyi hitelt helyezett ki főként az EU tagországaiba, és ebből mintegy 460 nagyobb beruházás valósulhatott meg. A bank adataiból kiderül, hogy a magyar beruházásokra tavaly összesen 1,682 milliárd euró kedvezményes hitelt nyújtott a bank. Ez 2,3 százaléka az éves összes hitelezésnek.

Az elmúlt öt évben Magyarország összesen 7,474 milliárd eurós finanszírozáshoz jutott az EIB-tól. Idén a tavalyinál valamivel nagyobb mértékű, 75 milliárd euró körüli teljes hitelezéssel számolnak. Az elnök beszámolt arról is, hogy a 2010-es pénzügyi évet a bank 2,1 milliárd euró nettó eredménnyel zárta. Az Európai Beruházási Bank (EIB) az Európai Unió hosszú lejáratú hitelezést kedvezményes feltételek mellett kínáló pénzintézete, amelynek legfontosabb feladata a kiegyensúlyozott fejlődés és a gazdasági és szociális egységesedés előmozdítása az Európai Unió tagországaiban.

Maystadt kiemelte a banknak az európai gazdaság talpra állításában játszott szerepét is. Az elmúlt három évben az EIB az eredeti tervekhez képest 11 milliárd euróval több, összesen 61 milliárd euró kiegészítő finanszírozást biztosított erre a célra. E támogatás haszonélvezői elsősorban a kis- és középvállalkozások voltak, amelyek közül összesen csaknem 160.000 részesült valamilyen formában EIB-finanszírozásban. Az EU-tagországi projektek támogatása mellett a bank az unió jövőbeli tagállamaiban és partnerországaiban is finanszíroz általa életképesnek tartott beruházásokat. A tavalyi összes kihelyezésből 9 milliárd jutott erre a célra – adta hírül az MTI.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárium 2020 Konferencia

  Az agrárium jelen és jövője

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu