2020. április 7. kedd Herman

Hírek - Agrárpénzek

Rekordot döntöget a narancslé ára - óvatosságra intenek az elemzők

Talán kissé túlzásba estek a narancslé piacon az árak emelkedésére spekuláló befektetők, akik az elmúlt napokban három éves csúcsára hajtották fel a termék árát. Elemzők szerint a rossz időjárás ekkora drágulást nem indokol.
 
 

A narancslé ára múlt héten elérte a kontraktusonkénti 165,7 centet a New York-i tőzsdén, amilyen magas 2007 májusa óta nem volt. Habár a többi árutőzsdei termék, így a búza, vagy kukorica esetében az áremelkedés fundamentális okokkal – főként a kedvezőtlen időjárás miatti kínálatcsökkenéssel – magyarázható, ugyanez a narancsléről nem mondható el – állítják londoni elemzők.

Az ABN Amro elemzői szerint a múlt heti áremelkedést még a floridai narancstermésre veszélyt jelentő hurrikánszezonnal magyarázták a befektetők, azonban meteorológusok szerint inkább Afrika és Venezuela partjait fenyegetik a viharok, mint Floridáét.

Eközben a fogyasztási szerkezetben is változások figyelhetők meg: az USA narancslé forgalma a ’90-es évek vége óta nem látott alacsony szinten áll – derül ki a floridai termelőket tömörítő Florida Citrus Mutual adaiból. További árcsökkenésre okot adó hír, hogy Brazíliában – a világ egyik legnagyobb citrusféléket termelő országában – a nyári aszályos időt követően esni kezdett, ami még jót tehet az idei termésnek.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu