Támogatások az agráriumban: fontos változások lesznek 2017-ben

agrarszektor.hu
Változnak a termeléshez kötött agrártámogatások és a zöldítési támogatások feltételei 2017-től. A szabályozási módosítások azt célozzák, hogy egyszerűbb és átláthatóbb legyen a rendszer.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Több ponton módosulnak 2017-ben a termeléshez kötött agrártámogatások, illetve a zöldítésre vonatkozó szabályok - jelentette be Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) helyettes államtitkára a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (Agrya) konferenciáján. A változtatásokkal egyszerűbb és átláthatóbb lehet a rendszer. Mind a termeléshez kötött támogatásokhoz, mind a zöldítési pénzekhez az úgynevezett közvetlen kifizetéseken belül juthatnak hozzá a gazdák.

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most a Portfolio kétnapos agrárkonferenciájára!
Agrárszektor 2016: két nap, 70 előadó, 800 résztvevő, és a magyar agrárszektor legforróbb témái

A helyettes államtitkár bejelentése szerint a legfontosabb módosítások a következők lesznek:

- A rizsnél hektáronként 2,5 tonnás hozamot kell igazolni 2017-ben a termeléshez kötött támogatás feltételeként.

- Változik a támogatható zöldségek köre, és új vetőmagnormákat vezetnek be.

- Jövőre bővül az ökológiai jelentőségű másodvetésben vethető fajok listája, például a sziki kenderrel és a fekete zabbal. A nitrogénmegkötő növényeknél a hazai termesztési technológiához igazítják a bab termesztési idejét .

- Támogathatók lesznek a zöldségnek minősülő fűszernövények, az olajtök, az étkezési burgonya, valamint az intenzív és a hagyományos gyümölcsök is. Kikerül viszont a támogatotti körből például az olajretek.

- A zöldítésen belül az ökológiai jelentőségű másodvetéseknél fenntartási időszakot írnak elő. Így a vetéstől számított legalább 60 napig az ökológiai jelentőségű másodvetést a gazdálkodó nem forgathatja be.

- A spárga és az óriás virágosnád zöldítési szempontból állandó kultúrának minősül.

Feldman Zsolt tájékoztatása szerint az idei egységes kérelem egyik legfontosabb változása az volt, hogy bevezették az úgynevezett sárga lapos rendszert. Ha a helyszíni ellenőrzésre kiválasztott termelőknél csekély mértékű túligénylést tapasztaltak, akkor csökkentett - 50 százalékos - szankciót kapott a gazdálkodó. De ha a következő évben ismét túligénylést tapasztalnak nála, akkor a tárgyévben a normál szankcióval sújtják és a tárgyévet megelőző évre is kiróják rá a csökkentett és normál szankció különbségét is. Az idén ugyanakkor bevezették az előzetes ellenőrzést is, amely lehetővé teszi a gazdáknak hibáik előzetes szankciómentes javítását az egységes kérelemben.

Nem csökken, de nem is növekszik a támogatási keret
Az unió által közvetlenül térített agrártámogatások összege mintegy 400 milliárd forintra rúg, a nemzeti támogatások összege pedig 100 milliárd forint körüli. Ezek a támogatási összegek gyakorlatilag jövőre sem változnak. Így az alaptámogatásra és a zöldítésre jutó támogatás összege hektáronként 226,1 euró, mintegy 70 ezer forint. A fiatal gazdák számára ehhez még hozzá kell számolni 67,9 euró, mintegy 21 ezer forint további támogatást is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?