Több milliárd forintot költöttek fejlesztésekre a Bükki Nemzeti Parkban

Több milliárd forintot költöttek fejlesztésekre a Bükki Nemzeti Parkban

agrarszektor.hu
Kiemelt jelentősége van az élettelen természeti értékek megóvásának, hiszen országszerte 4100 barlang, 2600 forrás és mintegy 800 víznyelő sorsáról gondoskodnak a nemzeti park igazgatóságok - jelentette ki az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára a Bükk hegységben található földtani alapszelvények és feltárások rehabilitációját célzó KEHOP projekt záróendezvényén. Rácz András kiemelte, hogy ezen értékek megőrzése különösen nagy hangsúlyt kap a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság területén, hiszen a nemzeti parkok közül itt található a legtöbb, mintegy 1250 barlang és Magyarország legnagyobb karsztvíz-bázisa is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A környezetügyért felelős államtitkár tájékoztatott: a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság mintegy 740 millió forintot fordított az élettelen természeti értékek védelmére a most záruló uniós költségvetési ciklusban, ennek része a földtani alapszelvények rehabilitációja, amely 17 helyszínen zajlott összesen 180 millió forintból - írja közleményében az Agrárminisztérium. Rácz András úgy fogalmazott: egyre többen érdeklődnek az élettelen természeti értékek iránt, amit jól mutat az is, hogy a nemzeti parkok regisztrált látogatóinak harmada, évente több mint 500 ezer ember valamelyik barlangot keresi fel. A nemzeti parkok látogatottsága 2010 óta átlagosan 25 százalékkal növekedett, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság azonban megduplázta látogatóinak számát, amely a tavalyi évben elérte a 200 ezer főt.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. 
Forrás: MTI/Vajda János

Rácz András kiemelte: a nemzeti park igazgatóságok területén zajló fejlesztések a megnövekedett látogatói igényeket igyekeznek kiszolgálni, a folyamatosan kiépülő és megújuló infrastruktúra-hálózat megfelel a XXI. század elvárásainak. Az államtitkár emlékeztetett arra is, hogy a hazánkban található ökoturisztikai létesítmények felét, mintegy 350-et valamelyik nemzeti park igazgatóság működteti, ennek negyede - látogatóközpontok, tanösvények, barlangok, erdei iskolák és tájházak - a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság területén található.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója a rendezvényen elmondta: a Bükkben számos kiemelt fontosságú földtani érték található, melyek megóvása különösen fontos, hiszen az egyedi földtani szerkezet kialakulásáról, a minket körülvevő változatos és különleges területről, élővilágról ezek az alapszelvények nyújtanak információkat. Rónai Kálmánné emlékeztetett arra, hogy a most lezárult projekt keretében alapszelvények, bányák, feltárások és egy régi érckutató-táró állapotának megőrzését, helyreállítását és biztonságosabbá tételét végezték el. A bányák, külfejtések esetén emellett eltávolították a veszélyes, meglazult kőzetet, valamint védőkorlátot, védősáncot helyeztek ki. Rónai Kálmánné hangsúlyozta: a most záruló uniós költségvetési ciklusban a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság mintegy 3 milliárd forintot fordított számos projekt segítségével a természetvédelmi őrszolgálat fejlesztésére, vizes élőhelyek rehabilitációjára, őshonos fafajok telepítésére, a Natura 2000 értékeinek bemutatására; valamint kunhalmok, barlangok és kaptárkövek megóvására.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?