2020. április 2. csütörtök Áron

Hírek - Agrárpénzek

Több száz millió forintból fejlesztett a Hortobágyi Nemzeti Park

Több mint 300 millió forintból fejlesztette természetvédelmi őrszolgálatát a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság. A most zárult KEHOP projekt keretében új autókat szereztek be, bővítették a monitorozó eszközparkot és felújították az őrszolgálati irodahálózatot is.
 
 

A természetvédelmi őrszolgálat fejlesztését célzó projekt keretében új tájegységközpont épült Berettyóújfaluban, Szolnokon pedig felújították a már meglévő régi tájegységközpontot, amely nagymértékben segíti a természetvédelmi őrzés feladatainak ellátását. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság emellett 8 darab pick up és 6 darab könnyű tehergépjárművet vásárolt. Ezáltal a nehéz terepviszonyok ellenére is rendszeresebb és jobban szervezhető lett a terepi jelenlét, amely hatékonyabbá, biztonságosabbá és tervezhetőbbé teszi a természetvédelmi őrzést.

Forrás: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

A projekt keretében ezen kívül fejlesztették a monitorozó és őrszolgálati eszközparkot is: például optikai eszközöket, kutatóhajókat, drónokat vásárolt a nemzeti park. A korszerű eszközökkel a természetvédelmi őrök sokkal hatékonyabban tudják elvégezni a terület-ellenőrzéseket és felméréseket. A megszerzett új információk birtokában a szakemberek a természetvédelmi munka mellett tanácsadással segítik a helyben élők, gazdálkodók tevékenységét is. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság összesen 311 millió forintot fordított ezekre a fejlesztésekre az elmúlt években.

A hortobágyihoz hasonlóan, Magyarország többi nemzeti park igazgatóságánál is segítik fejlesztések a természetvédelmi őrszolgálat munkáját. Országos szinten összesen 1,6 milliárd forintot fordítottak erre a célra a KEHOP keretében. A programnak köszönhetően új területi irodák épültek fel, vagy már meglévők újulnak meg, emellett gépjárművek és speciális technikai eszközök segítik az őrszolgálat munkáját. Magyarországon jelenleg 253 természetvédelmi őr dolgozik, az ő szerepük kiemelt jelentőségű a nemzeti identitásunk alapját képező természeti örökségünk, a magyarországi tájak megóvásában.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu