Újra őrizetben az olasz-magyar húspápa, de most az ügyvédje kezén is kattant a bilincs

Újra őrizetben az olasz-magyar húspápa, de most az ügyvédje kezén is kattant a bilincs

agrarszektor.hu
Szerdán reggel őrizetbe vették a kiskunfélegyházi vágóhidat üzemeltető Hungary Meat Kft. tulajdonosát, Piero Pinit. Az olasz üzletembert bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és pénzmosás bűntettével vádolja a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség. Ezúttal azonban nem az alapügy miatt vették őrizetbe, sőt, Pini mellett a kecskeméti ügyvédjének a kezén is kattant a bilincs.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Őrizetbe vették a kiskunfélegyházi vágóhidat üzemeltető Hungary Meat Kft. olasz tulajdonosát, Piero Pinit, akinek 100 vádlottas büntetőpere a múlt héten kezdődött meg a Kecskeméti Törvényszéken - írja a 24.hu. Az olasz üzletembert bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és pénzmosás bűntettével vádolja a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség. Pini tagadta az ellene felhozott vádakat, igaz, a több mint 6 milliárdos költségvetési kárt megtérítette. 

Ezúttal azonban nem az alapügy miatt vették őrizetbe, sőt, Pini mellett a kecskeméti ügyvédjének a kezén is kattant a bilincs. A Központi Nyomozó Főügyészség közleménye szerint a főügyészség "befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt indult nyomozásban hajtott végre összehangolt nyomozati cselekményeket". A megalapozott gyanú szerint 2020 első felében egy büntetőügyben a meghatalmazott védőként eljáró ügyvéd valótlanul azt állította a védencének, hogy egy hivatalos személy befolyásolása útján elintézte a büntetőeljárás kedvező lezárását, és a másik gyanúsítottat érintő letartóztatás megszüntetését. Az ügyvéd ezért 70 millió forintot kért és kapott a vállalkozótól. Az ügyészségi közlemény nem nevezi meg a konkrét büntetőügyet és a vállalkozót, de a 24.hu több forrásból is úgy tudja, hogy Piniről és a költségvetési csalás miatt folyó eljárásról van szó. Miután Pini fizetett, így neki is felelnie kell tettéért, az információk szerint ezért került most ő is őrizetbe.

Az ügyvéd az egyik ismerősének beszámolt arról, hogy sikeresen befolyásolta a büntetőügy kimenetelét, majd azt ajánlotta, hogy keressenek együtt még több pénzt a vállalkozó megtévesztésével. Az ügyvéd, az ismerőse és egy további személy segítségével kétmillió euró átadására akarták rávenni a vállalkozót, cserébe a folyamatban lévő eljárás fél éven belüli befejezését és a letartóztatás egy hónapon belüli megszüntetését ígérték. A megtévesztésben részt vevő személyek befolyásos kapcsolatukra hivatkoztak, egyikük pedig hivatalos személynek adta ki magát. Pini az ügy befolyásolására tett újabb ajánlatot is elfogadta, azonban a kétmillió euró kifizetésére végül nem került sor arra hivatkozással, hogy ezért az ügyért korábban már fizetett. Ezen túlmenően az ügyvéd - szintén valótlanul - a kapcsolataira hivatkozva az időközben letartóztatásba került ismerősének is segítséget ajánlott - részben közvetítő útján -, és 10 millió forintot kért azért, hogy "közbenjárjon" a szabadlábra kerülésében. Az ismerős az ajánlatot nem fogadta el.

A rendelkezésre álló adatok alapján megállapítható, hogy az ügyvéd és társai által megnevezett hivatalos személyek és befolyásos kapcsolatok nem léteztek, illetve az ügyben nem voltak érintettek, ezen személyek befolyásolását valótlanul állították. Az ügyben eddig négy gyanúsítottat hallgatott ki az ügyészség.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03