2020. szeptember 21. hétfő Máté, Mirella

Hírek - Agrárpénzek

Vigyázz, kész, rajt: indul a méhészeti gépjárműtámogatás!

Tavaly óta nőtt a de minis keret és a Magyar Nemzeti Méhészeti Program forrása is. A gépjárműfenntartás költségeire és az OBU rendszerre két hónapon keresztül lehet támogatást igényelni.
 
 

De minimis támogatás kérhető a méhészeti járművek üzemben tartásához és OBU fedélzeti rendszeréhez. A támogatás mértéke a 2019-ben igazoltan megfizetett kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási, illetve gépjárműadó költsége, továbbá járművenként, 5 évente az OBU fedélzeti rendszer nettó beszerzési ára, de legfeljebb 40 ezer forint.

A támogatás a kérelmező és a vele egy és ugyanazon vállalkozásnak minősülő vállalkozás(ok) részére rendelkezésre álló, szabad csekély összegű támogatási keret figyelembevételével kerül meghatározásra. Ezt tavaly az EU igénylőnként és három egymást követő évre számítva maximálisan 25 ezer euróra emelte, ami megkönnyíti a méhészeti támogatások igénybevételét.  A de minimis keret terhére méhegészségügyi célokra is lehet kérni támogatást, a méhészettel kapcsolatos egyéb beszerzésekre pedig a Magyar Nemzeti Méhészeti Program biztosít forrást. Ennek kerete is 25 százalékkal emelkedett idén, közelíti az egymilliárd forintot.

Magyarországon mintegy 20 ezer méhész tevékenykedik az országban 1,2 méhcsaláddal. A méhészeti célokra rendelkező támogatási jogcímek eddig jellemzően 100 százalékos kihasználtsággal futottak.

A fenti támogatás igénybevételére az a méhész jogosult, akinek a tárgyévben elvégzett monitoringvizsgálata alapján legalább nyolcvan méhcsalád volt a tulajdonában, és ezt a kérelmező bejelentette a Tenyészet Információs Rendszerbe (TIR).

A támogatási kérelmet 2020. február 15. és 2020. április 15. között kell benyújtani.

A csatolandó dokumentumok listáját megtalálja a Kincstár vonatkozó közleményében itt. A Magyar Államkincstár a kérelmek ügyintézését részben az ügyfél-nyilvántartásában szereplő adatok alapján végzi.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Sustainable World 2020

  A Portfolio első zöld konferenciája - a jövő vállalatainak

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu