Így bünteti Budapestet a Fidesz?

agrarszektor.hu
Nincs nyomós oka, miért költözik az agrártárca és a vidékfejlesztés.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Budapestet büntető lépésnek, illetve az agrár- és a vidékfejlesztési terület kormányon belüli leértékelésének tartanák agrárszakértők, ha a Földművelésügyi Minisztérium (FM) Debrecenbe, a Miniszterelnökség vidékfejlesztési államtitkársága pedig Kecskemétre költözne. A tárcavezetőknek egyelőre csak vizsgálniuk kell az áttelepítési lehetőségeket, de Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter máris úgy nyilatkozott, hogy "jó döntés, ha az igazgatás a termeléshez közelebb kerül", Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig kész tényként beszélt a vidékfejlesztési apparátus vidékre helyezéséről. A helyváltoztatás a szervezeti és a lobbikapcsolatok átrendezésével járna, és például a vidékfejlesztésben szakértők szerint szimbolikusan is kifejezné azokat az új törekvéseket, amelyek megnyirbálnák a túlságosan befolyásosnak tartott önkormányzati szféra pozícióit a pénzelosztásoknál.

Politikai értelemben a főváros "büntetéseként" is felfogható, hogy a kormány több minisztériumot, illetve állami apparátust vidékre telepítene Budapestről - vélik szakértők. A tavaszi országgyűlési választásokon kiderült, hogy a referendumon győztes Fidesz egyedül a fővárosban nem tudott tarolni, így nem kizárt, hogy e megfontolásokból is igyekszik bizonyos kormányzati kapacitásokat szinte egyöntetűen lojális vidékre összpontosítani.

Az eddigi változtatási tervek leginkább az agrárgazdaságot és a vidékfejlesztést érintenék, mivel az elképzelések szerint az FM legkésőbb 2016. március 15-ig Debrecenbe, a Lázár János vezette Miniszterelnökség újonnan alakuló vidékfejlesztési államtitkársága pedig már ez év végéig Kecskemétre költözne. Mint ismert, a gigaszervezetként létrejövő Miniszterelnökség most veszi át a vidékfejlesztést az eddigi Vidékfejlesztési Minisztériumtól (VM), amely ezzel párhuzamosan Földművelésügyi Minisztériummá alakul át. (Az eddigi kormánytervek azt is tartalmazzák, hogy az átszervezések részeként a Honvédelmi Minisztériumnak Székesfehérvárra kellene áttennie székhelyét).

Bár a tárcavezetők egyelőre azt a feladatot kapták, hogy vizsgálják meg a költöztetési lehetőségeket, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az MTI-nek nyilatkozva máris egyértelműen helyeselte az elképzelést. Szerinte ugyanis a minisztérium Debrecenbe helyezésével "a termeléshez közelebb kerülne az igazgatás". "Az előkészítési munkákat megkezdjük, és természetesen egyeztetéseket folytatunk Debrecen város vezetésével a konkrét feladatokról." - fogalmazott a miniszter.

Agrárszakértők viszont úgy vélik, nincs igazi racionális oka annak, hogy az agrárágazati kormányzati apparátus vidékre kerüljön. A lépés inkább azt jelentené, hogy a szektor leértékelődne a kabinet munkáján belül, mivel a minisztérium vagy a vidékfejlesztési államtitkárság vezetői távolabbra kerülnének a kabinet mindennapos tevékenységétől. Ugyanakkor az érintett városok számára előnyös lenne, hogy az áttelepített hivatalnokok az új székhelyeken költenék fizetésüket és Budapest helyett vidéken csapódnának le az intézmények működéséhez szükséges kiadások is - fogalmaztak ágazati szakértők.

 

Lázár János: szimbolikus lépés az FM és a vidékfejlesztés elköltöztetése
Először két hét múlva kell beszámolnia Fazekas Sándor földművelésügyi miniszternek az FM Debrecenbe költözéséről - mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter az MTI-nek. Szimbolikus jelentőségűnek nevezte a helyszínválasztást, hiszen Debrecennek egyrészt nagy jelentősége volt a magyar törvényhozás életében, másrészt az ország agrártermelése döntő részben a Dunától keletre esik. "A kormány pozíciója az, gondoljuk végig az elképzelést, legyen róla egy értelmes vita, és ne csak a rövid távú költségeket nézzük, hanem az ország érdekeit is, vagyis hogy a vidék is kapjon valamit az állami feladatokból és lehetőségekből" - fogalmazott a miniszter. Lázár János végül jelezte, hogy az általa vezetett Miniszterelnökséghez került Vidékfejlesztési Államtitkárság Kecskemétre költöztetése már eldöntött kérdés, ez az év végéig lezajlik. Meglátása szerint ugyanis a vidékfejlesztést vidékről kell szervezni és irányítani, ráadásul a kecskeméti helyszín - hasonlóan a debrecenihez - szintén szimbolikus jelentőségű, mert Bács-Kiskun megye hosszú évtizedek óta a munkaigényes mezőgazdasági kultúrák és a vidék fejlődésének jó példája.

Az áthelyezések egyik fontos következménye lehet, hogy a kormány szétzilálhatná a mára bejáratódott szervezeti és lobbikapcsolatokat, amelyek nem minden ágazati szereplő és kormány közeli lobbi csoport tetszését nyerték el. A változások - elsősorban az FM-en belül - jó apropót kínálnának a dolgozói állomány cseréjére, a vidékfejlesztésben pedig - fogalmaztak ágazati szakértők - az új struktúra azt is szimbolizálná, hogy megtörhet a pénzelosztásban eddig túlságosan befolyásosnak tartott önkormányzati lobbi ereje.

Egyes értelmezések szerint erre lehet garancia az is, hogy a Miniszterelnökség vidékfejlesztési államtitkárságát várhatóan Kis Miklós Zsolt, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara mikro-, kis- és középvállalkozásokért felelős országos alelnöke vezeti majd. Így a terület ezután nem V. Németh Zsolthoz, az eddigi Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) vidékfejlesztési államtitkárához tartozik, akit többen - éppen polgármesteri múltja miatt - az önkormányzati lobbi "emberének" tartanak. A pénzfelhasználási változási tervekre utalt Lázár János közelmúltbeli mezőgazdasági bizottsági meghallgatásán is, ahol úgy fogalmazott: "a vidékfejlesztési forrásokat agrártámogatásokká kell alakítani, hogy a kasszát "kulturális, városrehabilitációs és szociálpolitikai támogatások" ne terheljék."

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

A sebesség minden, csak nem állandó (x)

A Valley X-Tec hajtómű, az iparág első nagy sebességű központi motorja lehetővé teszi, hogy olyan dolgokat tegyen a központi körforgóval, amelyek korábban nem voltak lehetségesek.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 2. 05:59