Több száz traktor vonja blokád alá az Európai Parlamentet

agrarszektor.hu
Több száz gazda és traktora várható holnap az Európai Parlament elé, Strasbourgba, ahol az új összetételű grémiumtól többek között a nagygazdaságok támogatásainak csökkentését követelnék. Az eseményt a környezetvédő aktivisták is meglovagolják, ők a területalapú támogatás helyett az agrár-környezetgazdálkodási intézkedésekre csoportosítanának át több pénzt. Eközben az európai gazdák hivatalos szervezete. a COPA/COGECA az ellen tiltakozik, hogy a források csökkenése mellett kelljen több környezetvédelmi előírást teljesíteniük a gazdáknak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Hét környezetvédelmi és mezőgazdasági szervezet szövetsége tiltakozást szervez holnapra az újonnan megválasztott EU Parlament elé, Strasbourgba.Több száz gazdálkodó érkezését várják, de ott lesznek a német és francia aktivisták is, hogy átnyújtsák a követeléseiket. A tiltakozás a Közös Agrárpolitika (KAP) tervezetének szól. Saskia Richartz, a Good Food Good Farming szövetség német szóvivője szerint a Parlementnek és a Bizottságnak látnia kell, hogy az új KAP felülvizsgálatra szorul - áll az euractiv.com oldalán.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit. Regisztráljon most!

Tavaly 19 tagállamban már tiltakoztak a KAP ellen, és 114.000 aláírással ellátott petíciót adtak át az EU mezőgazdasági minisztereinek. A Good Food Good Farming szerint a mezőgazdasági termelők túlságosan a globális piacra, nem pedig saját régiójuknak termelnek. A szövetség az állattartásban is a fajnak megfelőbb tartásmódot követel, valamint hangsúlyosabban védené a szántók élővilágát, és tovább korlátozná a vegyszerek használatát.

Sok múlik a támogatásokon

"De a legnagyobb probléma a közvetlen kifizetések kérdése, mivel ezek elsősorban a nagygazdaságokat támogatják a kis- és közepes méretű gazdaságok helyett, amelyek az ágazat legnagyobb részét képezik" - mondta Richartz. A szövetség szerint a közvetlen kifizetéseket fokozatosan csökkenteni kell, a források 50%-át a vidékfejlesztést szolgáló kettes pillérbe kellene átcsoportosítani.

Jelenleg az egyes pillérbe tartozó, területalapú kifizetések a teljes KAP-költségvetés mintegy 75% -át teszik ki, és egy átlagos európai termelő bevételeinek 40%-a innen származik.

Az aktivisták szerint a KAP tervezetében nem szerepelnek kötelező érvényű környezetvédelmi iránymutatások, és az egyes tagállamoknak túl nagy a mozgásterük a prioritások felállításában."Érdemes az intézkedéseket a helyi feltételekhez igazítani, de attól tartunk, hogy ez az éghajlatváltozást lassító projektek rovására megy majd"- tette hozzá Richartz.

Az EU Parlament és a Tanács között még messze nem fejeződtek be a KAP-ról folytatott tárgyalások, és még mindig nem lehet tudni, hogy milyen követelményeknek kell megfelelniük a termelőknek a közvetlen kifizetésekhez. Az európai gazdák érdekszövetsége, a Copa/Cogeca ugyanakkor elutasítja azt, hogy a közvetlen kifizetéseket egyre nagyobb elvárásokhoz kapcsolják, különösen akkor, amikor a támogatási összeg csökkenése várható. "Ez jelentős jövedelemkiesést fog eredményezni a gazdálkodók számára, és korlátozza az ökológiai intézkedéseket a kettes pillérben" - intett az szövetség.

Megjegyezzük: az új KAP feltételrendszerének kialakítását az is nehezíti, hogy idáig azt sem lehetett tudni, hogy távoznak-e a britek  az EU-ból, így a közös költségvetés nagysága is kérdéses volt. Mostanra biztosra vehető a források jelentős szűkülése, és az is valószínű, hogy a tagállami hozzájárulás mértéke is csak egy kicsit emelkedhet. Hazai szakértők már régóta mondogatják, hogy

már nem vagyunk messze attól az ökonómialig ésszerű határtól, amikor inkább lemond egy gazdaság a támogatásról, semhogy vállalja a vele járó előírások teljesítését.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?