Rengeteget áldoznak a kazah-magyar kapcsolatokra

agrarszektor.hu
Három befektetési lehetőséget vizsgál a 40 millió dollár jegyzett tőkével létrehozott Kazah-Magyar Mezőgazdasági Befektetési Alap a kazah tejipar, húsipar és növénytermesztés területén. Kazahsztánban nagy exportlehetőségek vannak a mezőgazdasági technológiák számára.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az alapkezelő várhatóan a harmadik negyedévben hajtja végre az első befektetést, nagyjából 10 millió dollár értékben. Az alap létrehozása új lehetőséget teremtett a magyar mezőgazdasági vállalkozásoknak a kazah piacra lépéshez. Az Eximbank és a KazAgro National Management Holding JSC, mint alapítók biztosítják a befektetésekhez és a működéshez szükséges forrást 20-20 millió dollár értékben, az alapkezelést pedig a nemzetközi Asian Debt Management Capital (ADM) végzi - fejtette ki Puskás András, a Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank) vezérigazgató-helyettese.

Rusztemov Nurbah, a Kazah Köztársaság magyarországi nagykövete elmondta, hogy új gazdaságpolitikát vezettek be, amely alapján az egyik legfontosabb feladat a mezőgazdaság élénkítése, és jelentős növekedést szeretnének elérni a bioélelmiszerek előállításában is. A kazah-magyar alap javítani fogja Kazahsztán exportlehetőségeit.

Pana Petra, a Külgazdasági és Külügyminisztérium külgazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkára kiemelte, hogy Kazahsztánban, a keleti nyitás egyik célországában, nagy exportlehetőségek vannak a mezőgazdasági technológiák számára. Tavaly Magyarország 60. legfontosabb kereskedelmi partnere volt Kazahsztán, az export értéke 32 milliárd forint volt, az import 20 milliárd forintot tett ki. Magyarország túlnyomórészt energiahordozókat importál Kazahsztánból, az exportban pedig a feldolgozott termékek és a gyógyszerek dominálnak. A lakosság 20 százalékát foglalkoztatják a mezőgazdaságban, az ágazat évente 4 százalékkal bővül Kazahsztánban. Asztanában júniusban kezdődik a világkiállítás, amelyen Magyarország önálló pavilonnal vesz részt, és ahol az ökoinnovációban és bioenergetikában érdekelt magyar cégek mutatkoznak be, valamint több miniszteri, felső vezetői látogatást is szerveznek.

Nikoletti Antal, a Nemzetgazdasági Minisztérium külgazdaságért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy a két ország közötti kapcsolatok intézményes keretét adja a Magyar-Kazah Stratégiai Tanács, és a Magyar-Kazah Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság, ezek a gazdasági együttműködés bővítéséhez is lehetőséget teremtenek. A két ország közötti kereskedelmi forgalom 16 százalékkal nőtt tavaly, szerinte ez meg is duplázódhat.

A magyar érdekeltségű mezőgazdasági projektek közül az almafa-telepítési programban 15 hektáron 26 ezer magyar facsemetét ültetnek el, egy szárnyasokat feldolgozó üzem rekonstrukciója zajlik 2018 második negyedévéig Kosztanaj megyében, és egy tejüzemet bővítenek Akmola megyében. Növelhető az élelmiszer-kereskedelem, valamint a környezetvédelem területén való együttműködés - közölte Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03