Nem tudja, mikor nyerhet? - Így néz ki a Miniszterelnökség ütemterve

agrarszektor.hu
Ütemtervet határozott meg az irányító hatóságként működő Miniszterelnökség az 1300 milliárd forintos Vidékfejlesztési Program beruházási pályázatainak elbírálásához. Nyáron dömpingszerűen születhetnek meg a támogatói döntések, bár számos pályázatot még nem adott át tartalmi értékelésre a Magyar Államkincstár (MÁK).

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Felgyorsítja a Vidékfejlesztési Program beruházási pályázatainak elbírálását a Miniszterelnökség. A tárca a tartalmi értékelésekhez és a támogatói döntések meghozatalához konkrét ütemtervet határozott meg - jelentette be a Portfolio és az agrárszektor.hu közelmúltban megrendezett nyugat-magyarországi agrárfórumán Kis Miklós Zsolt államtitkár.

Az alábbi táblázat azt tartalmazza, mely pályázatoknál mikorra várhatók támogatói döntések. A tárca ütemtervéből kiderül, hogy a döntések a nyáron dömpingszerűen születhetnek meg, és több százmilliárd forintos összeget érinthetnek. A nyári értékelés és döntéshozatal elsősorban az élelmiszeripari, a kertészeti és az állattenyésztési pályázatokra terjed ki.

A Miniszterelnökség a tartalmi értékeléseket akkor tudja megkezdeni, ha a kifizető ügynökségként működő MÁK a benyújtott és befogadott kérelmeket átadja. Számos pályázatnál azonban az átadás még nem történt meg, így ezeknél a döntéshozatal is későbbre várható. Az alábbi táblázat azt mutatja, milyen lesz a többi pályázat értékelési menetrendje. Itt egyes döntések csak az ősszel, szeptember-novemberben születhetnek meg.

A támogatói döntésekre szükség van ahhoz, hogy a pályázók megkezdhessék beruházásaikat, illetve hozzáférjenek a támogatási előlegekhez. Ágazati szakértők szerint az elbírálást azért is fel kell gyorsítani, mert az utóbbi időszakban visszaestek az agrárberuházások a pályázati források hiánya miatt. Többen például a késlekedő fejlesztésekkel indokolják, hogy a hazai sertésállományt nem sikerül elmozdítani a történelmi mélypontról.

A Miniszterelnökség álláspontja szerint a vidékfejlesztési pályázatok időben jelentek meg ahhoz képest, hogy Brüsszel csak 2015 augusztusában bólintott rá a magyar programra. Azt viszont a tárca is elismeri, hogy a támogatói döntések meghozatala csúszott. Ehhez azonban - állítja a minisztérium - az is hozzájárult, hogy a korábbi kifizető ügynökségként működő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) tavaly "nem tudott felnőni feladatához". Ezért is szüntette meg a kormány idén januártól az MVH-t, és helyezte át a kifizető ügynökségi feladatokat a MÁK-hoz.

Címlapkép: Balázs Attila (MTI)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 19. 11:33