Zöld feltételek és ami mögötte van – A 12% feletti lejtőn való gazdálkodással szerzett idei tapasztalatok

Zöld feltételek és ami mögötte van – A 12% feletti lejtőn való gazdálkodással szerzett idei tapasztalatok (x)

PR
A mezőgazdasági támogatások rendszere napjainkban jelentős változásokon megy keresztül, melynek hátterében az EU által megfogalmazott elvárások állnak. Ilyen az idén bevezetett „Feltételesség rendelet” is, amelyet beépíteni a mindennapi gazdálkodásba, nem kis kihívás a termelőknek. Az aktuális kötelezettségekről és a megvalósítást támogató megoldásokról a KITE Podcast legújabb részében dr. Juhász Anikóval az Agrárminisztérium helyettes államtitkárával és dr. Szabó Emesével a KITE fejlesztési osztályvezetőjével beszélget Hadászi László innovációs főigazgató.

Fenntarthatóság, környezetvédelem, biodiverzitás – ma ezek azok a kifejezések, amit egy gazdálkodó legtöbbet hallhat az új közös agrárpolitika kapcsán, és ezekre a kulcsszavakra épülnek a feltételesség szabályai is. Az előírások kialakítását, a közös agrárpolitika reformját hosszas előkészületek előzték meg, mely 2018-ra nyúlik vissza.

A gyakorlati alkalmazás az idei évtől kezdődött meg, így a fenntartható gazdálkodási megoldások adaptálásában minden segítség számít, amit az Agrárminisztérium és a KITE Zrt. is igyekszik megadni a termelőknek. Utóbbi a technológiai újítások bevezetésével, a gazdálkodók számára üzemmérettől függetlenül elérhető precíziós gazdálkodási rendszer – mely a talajvédelemi-, fenntarthatósági- és környezetvédelemi célok elérésének kulcsa – elterjesztésével támogatja a rendeletben meghatározott célokat.

Azokra a kérdésekre, hogy az Agrárminisztérium Feltételesség rendelete milyen alappilléreken áll, hogyan tudnak megfelelni a termelők az ellenőrzéseknek és a jövőben milyen szabályozásokra kell számítani a KITE podcastból kaphat választ.

 

NEKED AJÁNLJUK
Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?