Szójafajták a hazai viszonyokra nemesítve

Szójafajták a hazai viszonyokra nemesítve (x)

PR
A SELSEM nemesítőház több, mint 45 éves múltra tekint vissza a szójanemesítés területén, amelyben jelenleg vezető pozíciót tölt be Szerbiában. Korszerű, GMO-mentes fajtáik nagy elismerésnek örvendenek nem csupán az európai, hanem az amerikai vetőmagpiacon is. A magyar szójatermesztők ezekhez a BETMAG-TRADE Kft., valamint a vezető szerb agrárpiaci csoport, a DELTA AGRAR együttműködése révén juthatnak hozzá. Hazai sikeres termesztésük annak is köszönhető, hogy e fajták a pannon régió ökológiai viszonyai között kerültek kifejlesztésre, így kedvezőek számukra hazánk termőhelyi adottságai. Azonban a fajták bemutatása előtt érdemes kitérni a szójatermesztés európai helyzetére, mert ezen is alapul e szántóföldi növénykultúra sikere.

A fogyasztói szokások változására, a mind egészség- és környezettudatosabb gondolkodás hatással van arra, ahogyan az Európai Unió alakítja politikáját a növényi alapú fehérjeforrások termelése és felhasználása terén. Mivel jelenleg a növényi eredetű fehérje terén behozatalra szorul, jelentős erőforrásokat mozgósít az önellátás biztosítására. Ezért észrevehetően megugrottak azok a stratégiai szintű befektetések, kutatási kezdeményezések, amelyek alternatív megoldási lehetőségeket keresnek az ilyen típusú termékek iránt megnyilvánuló, egyre növekvő kereslet kielégítésére. Ez egyben jól szolgálja a fenntartható mezőgazdasági termelés elérésének stratégiai céljait is. Mindezeknek az európai szójatermesztés hosszabb távon is nyertese lehet.

A szójatermesztés helyzetét nagyban befolyásolja az európai közvélemény hozzáállása a genetikailag módosított (GMO) alapanyagból készült termékek fogyasztásához. Jelenleg az Európai Unió területén nincs lehetőség az ilyen technológiát tartalmazó szójafajták termesztésére, azonban az állati takarmányozásban és a humán élelmezésben a génmódosított szójaalapanyag felhasználása megengedett. Emellett azonban jelentős igény mutatkozik a GMO-mentes szójatermékek iránt, amely fogyasztói preferenciák hosszú távon is formálják a szójabab és a szójából készült termékek piacát.

Mindez természetesen hatással van hazánk szójatermesztésére is. Vetésterületének mérete, valamint az elért terméseredmények igen változóak, azonban hosszabb távon arra lehet számítani, hogy a szójatermő területek nagysága, így a szójater­mesztés helyzete is stabilizálódni fog. Ebben nagy szerepet játszik a termeléséhez kötött támogatás, amely mértékére jellemző, hogy szinte önmagában fedezi a vetőmag költségét. Ezen túl vonzó lehet a gazdálkodók számára az is, hogy a szójatermesztés inputigénye mérsékeltebb a többi kapáskultúrához képest, így az alacsonyabb költségszintnek köszönhetően termesztésének jövedelmezősége jobb lehet azoknál. Azonban a sikeres szójatermesztés egyik kulcsa az, hogy elérhetők legyenek a helyi viszonyokra nemesített, nagy terméspotenciállal bíró fajták.

A BETAMAG-TRADE termékkínálatában a gazdálkodók az igen koraitól a kései éréscsoportig találhatnak fajtákat. Ezek mindegyikét nagy termőképesség és magas minőség jellemzi. A magas minőségű vetőmagon túl azonban a cég termesztési tanácsokkal is segíti a szójatermesztőket, szaktanácsadóik igény esetén a fajtaválasztástól kezdve egészen a betakarításig kísérik a termelését.

A fajtakínálat legkorábbi tagja a MAESTRAL, egy 120–125 napos tenyészidejű szója, amely fő- és másodvetésre egyaránt alkalmazható. Féldeterminált, magassága átlagos (70–75 cm), nagy termőképesség (3,5–4 t/ha), erőteljes és gyors növekedés, valamint erős szár és jó állóképesség jellemzi. Már a korai éréscsoportba (125–130 nap) tartozik a PASAT, amely fővetésre is alkalmas, de rövid tenyészidejének köszönhetően megkésett, vagy másodvetésre is alkalmazható. Ez a fajta kiemelkedően nagy terméspotenciállal (3,5–4,5 t/ha) bír, szára erős, megdőlésre nem hajlamos. Kiegyenlített, egységes érés jellemzi, termesztése minden termőhelyen eredményesen végezhető. A korai éréscsoport másik fajtája a PELIKAN, amellyel új genetikájának köszönhetően elérhető akár a 4,5 tonnát is meghaladó hektáronkénti termésmennyiség. Esetében a közepes növénymagasság erős szárral párosul, ezért megdőlésre nem hajlamos, növénykórtani tulajdonságai jók. Szerbiában népszerű, éréscsoportjának legnagyobb területen termesztett fajtája a DUKAT. Megbízható, stabil fajta, amelyet erőteljes kezdeti fejlődés, jó alkalmazkodóképesség jellemez, ami kiterjed kiváló aszálytűrésére is. Kimagasló elágazóképessége a jó gyomelnyomó hatásban is megmutatkozik, amelynek köszönhetően az ökológiai gazdálkodás során is eredményesen termeszthető. Ez az átlagosnál magasabb, folytonnövő fajta fővetésben akár 3,5–4,5 tonnás termésre is képes hektáronként, amely másodvetésben is elérheti a 3–4 tonnát. A fajtakínálat legnagyobb terméspotenciállal bíró tagja a középkései GALEB, amivel jó csapadékellátottság mellett kiemelkedő, akár 6 tonna hektáronkénti terméseredmény is elérhető. Rendkívül intenzív fajta erőteljes gyökérzettel, stabil, rövid nóduszokat és nagy számú elágazást képező, közepes magasságú szárral. Már a kései éréscsoportot képviseli a GORSTAK, amelynek tenyészideje 135–145 nap. Nagy termőképességű fajta, termesztésekor 3–5,5 tonna termés­eredmény érhető el hektáronként. Erőteljes és gyors növekedés jellemzi, robusztus, folytonnövő típusú, nagy számú elágazást fejleszt, így a rendelkezésére álló területet jól kihasználja. Mindennek köszönhetően jó gyomelnyomó tulajdonsággal rendelkezik. Nagy előnye, hogy magas szintű termőképessége korai vetés esetén is érvényre jut.

A SELSEM szójafajták mindegyike kiváló termőképességgel bír, agronómiai tulajdonságaik eredményes termesztésüket teszik lehetővé, ráadásul mindezek a kedvező tulajdonságok genetikai módosítás nélkül váltak elérhetővé. Azonban a nemesítési munka nem áll meg, a cél az új termesztési viszonyokhoz és a változó fogyasztói szokásokhoz igazodó új fajták előállítása. (x)

selsemszoja.hu
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A sebesség minden, csak nem állandó (x)
Támogatott tartalom

A sebesség minden, csak nem állandó (x)

A Valley X-Tec hajtómű, az iparág első nagy sebességű központi motorja lehetővé teszi, hogy olyan dolgokat tegyen a központi körforgóval, amelyek korábban nem voltak lehetségesek.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

A sebesség minden, csak nem állandó (x)

A Valley X-Tec hajtómű, az iparág első nagy sebességű központi motorja lehetővé teszi, hogy olyan dolgokat tegyen a központi körforgóval, amelyek korábban nem voltak lehetségesek.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 2. 05:59