20 év… 7,8 millió tonna megmentett termés

20 év… 7,8 millió tonna megmentett termés (x)

PR
A Force család 20 éve változatlan minőségben és hatékonyságban védi a kultúrnövényeinket.

A talajfertőtlenítés mint technológiai elem nélkülözhetetlen a kártevők és ezen belül a talajlakó kártevők elleni védelemben. A technológiai elem alkalmazásának nemcsak szakmai, hanem pénzügyi oka is van. A károsítás hatására a terméscsökkenés drasztikus lehet, ezáltal csökkentve a hektáronként realizálható profitot is. A két legfontosabb kártevője a tavaszi kapás kultúráknak a kukoricabogár és a pattanóbogarak lárvái, a drótférgek.

Drótférgek elleni védelemre Force 1.5 G vagy a speciális Force Evo a legjobb megoldás

Vizsgálataink szerint a kukorica érzékenyebb a drótféreg fertőzésre, mint a napraforgó. A károsított kukorica növényke könnyen elpusztul, akár már közepes fertőzés esetén jelentős tőhiányok alakulhatnak ki. Kísérleti eredményeink szerint 5000 növény hiánya 1 t/ha, 10000 hiányzó tő már 2 t/ha termésveszteséget okoz. Ez a kártétel, hogy ha forintban szeretnénk kifejezni, aktuális áron is akár –120 ezer forint veszteséget jelenthet hektáronként.

Drótféreg kártétele
Drótféreg kártétele

Napraforgónál 1000 növény hiánya 30–50 kg/ha termésveszteséget okoz, de a napraforgó ezt képes kompenzálni. Azonban, ha 15–20 ezer növény hiányzik (gyakran nagy foltokban nincs növényállomány), az 100–700 kg/ha-ral csökkenti a termést. Ez a kukoricához hasonlóan akár –100 ezer forint veszteséget is jelenthet a termelők számára (1-2. ábra).

A mostani gazdasági helyzetben sokan gondolkodnak a dózisok csökkentésében. Az ökológiai helyzet viszont a kártevőknek kedvez.

Ha a rovarölő szeres csávázás elmarad a Force 1,5 G talajfertőtlenítő 10 kg/ha dózisával javasoljuk a talajfertőtlenítést elvégezni. Hasonló dózisokat javaslunk kukoricában is akkor, ha specifikusan a drótféreg ellen szeretnénk védekezni. Kukoricabogár elleni védekezés esetén növelni kell a hektáronként kijuttatott dózist.

A Force Evo speciális formulációjának köszönhetően nemcsak rovarok elleni védelmet biztosít, hanem a kelést és a korai fejlődést segítő mikroelemeket is. Egyedülálló a hatékonysága, hogy a rovarölő szer hatóanyag a formuláció belsejében található, így a hatáskifejtés elnyújtottabb a többi hasonló termékhez képest.

A kukoricabogár ellen régóta a legjobb megoldás a Force 1,5 G

A kukorica elővetemény esetén mindig számolnunk kell a kukoricában a kukoricabogár (Diabrotica virgifera) lárvakártétellel is. Az előző évi aszályos időjárási tényezők nem befolyásolták számottevő módon a kukoricabogár imágók rajzását, az aszálytól sújtott területeken is sok imágó volt megfigyelhető, így a peterakás vélhetően zavartalanul megtörtént. A lárvák keléséig uralkodó talajkörülmények nem befolyásolják az életképességet.

Kukoricabogár kártétele
Kukoricabogár kártétele

Ilyen körülmények között kockázatos a dózisok csökkentése. Kísérleteink szerint a Force 1,5 G dózisának 14–15 kg/ha-ról 10–12 kg/ha-ra történő csökkentése a termésveszteség mértéke erősebb fertőzésnél akár 0,8–1,7 t/ha-ral is növekedhet. Ebben az esetben is akár –100 ezer forint veszteséget is jelent (3. ábra).

A korábban felsorolt eredmények mellett számos kísérlet bizonyítja, hogy a talajlakó kártevők elleni legbiztosabb védekezés az idei évjáratban is a talajfertőtlenítés. A Force család már 20 éve biztosítja a termelők számára a profit stabilizálását és a termés védelmét.

További információért látogasson el a weboldalunkra vagy keresse területileg illetékes kollégáinkat.

Horváth András, fejlesztőmérnök

www.syngenta.hu

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?