2024. július 27. szombat Olga, Liliána
20 év… 7,8 millió tonna megmentett termés

20 év… 7,8 millió tonna megmentett termés (x)

PR
A Force család 20 éve változatlan minőségben és hatékonyságban védi a kultúrnövényeinket.

A talajfertőtlenítés mint technológiai elem nélkülözhetetlen a kártevők és ezen belül a talajlakó kártevők elleni védelemben. A technológiai elem alkalmazásának nemcsak szakmai, hanem pénzügyi oka is van. A károsítás hatására a terméscsökkenés drasztikus lehet, ezáltal csökkentve a hektáronként realizálható profitot is. A két legfontosabb kártevője a tavaszi kapás kultúráknak a kukoricabogár és a pattanóbogarak lárvái, a drótférgek.

Drótférgek elleni védelemre Force 1.5 G vagy a speciális Force Evo a legjobb megoldás

Vizsgálataink szerint a kukorica érzékenyebb a drótféreg fertőzésre, mint a napraforgó. A károsított kukorica növényke könnyen elpusztul, akár már közepes fertőzés esetén jelentős tőhiányok alakulhatnak ki. Kísérleti eredményeink szerint 5000 növény hiánya 1 t/ha, 10000 hiányzó tő már 2 t/ha termésveszteséget okoz. Ez a kártétel, hogy ha forintban szeretnénk kifejezni, aktuális áron is akár –120 ezer forint veszteséget jelenthet hektáronként.

Drótféreg kártétele
Drótféreg kártétele

Napraforgónál 1000 növény hiánya 30–50 kg/ha termésveszteséget okoz, de a napraforgó ezt képes kompenzálni. Azonban, ha 15–20 ezer növény hiányzik (gyakran nagy foltokban nincs növényállomány), az 100–700 kg/ha-ral csökkenti a termést. Ez a kukoricához hasonlóan akár –100 ezer forint veszteséget is jelenthet a termelők számára (1-2. ábra).

A mostani gazdasági helyzetben sokan gondolkodnak a dózisok csökkentésében. Az ökológiai helyzet viszont a kártevőknek kedvez.

Ha a rovarölő szeres csávázás elmarad a Force 1,5 G talajfertőtlenítő 10 kg/ha dózisával javasoljuk a talajfertőtlenítést elvégezni. Hasonló dózisokat javaslunk kukoricában is akkor, ha specifikusan a drótféreg ellen szeretnénk védekezni. Kukoricabogár elleni védekezés esetén növelni kell a hektáronként kijuttatott dózist.

A Force Evo speciális formulációjának köszönhetően nemcsak rovarok elleni védelmet biztosít, hanem a kelést és a korai fejlődést segítő mikroelemeket is. Egyedülálló a hatékonysága, hogy a rovarölő szer hatóanyag a formuláció belsejében található, így a hatáskifejtés elnyújtottabb a többi hasonló termékhez képest.

A kukoricabogár ellen régóta a legjobb megoldás a Force 1,5 G

A kukorica elővetemény esetén mindig számolnunk kell a kukoricában a kukoricabogár (Diabrotica virgifera) lárvakártétellel is. Az előző évi aszályos időjárási tényezők nem befolyásolták számottevő módon a kukoricabogár imágók rajzását, az aszálytól sújtott területeken is sok imágó volt megfigyelhető, így a peterakás vélhetően zavartalanul megtörtént. A lárvák keléséig uralkodó talajkörülmények nem befolyásolják az életképességet.

Kukoricabogár kártétele
Kukoricabogár kártétele

Ilyen körülmények között kockázatos a dózisok csökkentése. Kísérleteink szerint a Force 1,5 G dózisának 14–15 kg/ha-ról 10–12 kg/ha-ra történő csökkentése a termésveszteség mértéke erősebb fertőzésnél akár 0,8–1,7 t/ha-ral is növekedhet. Ebben az esetben is akár –100 ezer forint veszteséget is jelent (3. ábra).

A korábban felsorolt eredmények mellett számos kísérlet bizonyítja, hogy a talajlakó kártevők elleni legbiztosabb védekezés az idei évjáratban is a talajfertőtlenítés. A Force család már 20 éve biztosítja a termelők számára a profit stabilizálását és a termés védelmét.

További információért látogasson el a weboldalunkra vagy keresse területileg illetékes kollégáinkat.

Horváth András, fejlesztőmérnök

www.syngenta.hu

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31