Aki próbálta anyagmozgatáshoz, többé nem cseréli le a Farmlift teleszkópos rakodókat – gazdariport

Aki próbálta anyagmozgatáshoz, többé nem cseréli le a Farmlift teleszkópos rakodókat – gazdariport (x)

PR
Egy teleszkópos rakodó erősségeinek sorában fontos helyet tölt be a kezelői komfort, a kilátás vagy épp a kézhez tervezett vezérlők. Azonban egy mezőgazdasági nagyüzemben, ahol évente több ezer tonna termény megmozgatását végzik a vélemény az, hogy a legfontosabb próbát a megbízhatóság, illetve a gép anyagmozgatási kapacitása és árazása jelentik. A családjával a Cserhát déli nyúlványain 1230 hektáron gazdálkodó Czifra József vallja, azért bízza a feladatot most már hosszú évek óta Case IH Farmlift rakodógépekre mert minden tekintetben megállják a helyüket.

A Case IH ugyanis dacára, hogy ebben a kategóriában is csúcsmárkának számít, jól látható milliókkal kevesebbe kerül, mint a konkurencia. Arról kérdeztünk, mi győzte meg a gazdát az évek során, hogy érdemes kitartani a Farmlift teleszkópos rakodók mellett, illetve miért döntött úgy, hogy nagytraktorok terén is „a pirosnak” szavaz bizalmat Case IH Magnum 340-es erőgépekkel.

5000 tonna terményt mozgatnak meg évente 7-8 milliós árelőny mellett – a Pest vármegyei gazda okkal kedveli a Farmlift teleszkópos rakodókat

Czifra József Pest vármegye legészakibb csücskében gazdálkodik a Cserhát-hegység déli nyúlványain Ramann-féle barna erdőtalajokon. A gazdaság teljes egészében családi tulajdon, ahol az édesapa lányával és fiával dolgozik közösen, akik szintén szakirányú végzettséget szereztek: Czifra József fia agrármérnök és növényorvos, lánya gazdasági és környezetvédelmi szakterületen diplomázik. Az 1230 hektáros művelt terület fele van saját tulajdonban, ahol az immár 44. gazdasági évét kezdő szakember búzát, őszi árpát, napraforgót és nagy ritkán kukoricát termel, utóbbit a vadkárkockázat miatt hanyagolják. A gazdaság tudatosan épült az évek során, ehhez a helyi meredek lejtőkön túl (12-17%-osak) is volt mit legyűrni, de a szakember még mindig látja választott hivatása szépségeit.

„Erre a pályára készültem fiatalkoromtól, mezőgazdasági szakközépiskolába jártam Vácon, Keszthelyen beiratkoztam az Agrártudományi Egyetemre, majd a gyakorlati idő után Nógrád megyében lettem az egyik nagy termelőszövetkezet fő agronómusa. Megtisztelő volt, hogy 26 éves korom ellenére ennyire bíztak a tudásomban, persze, az élet bebizonyította, hogy kellett még további néhány év, amíg gyakorlatban is kitanultam a szakmát, de ez nem éltem meg problémaként. Azt szoktam mondogatni az embereimnek, hogy 44 év alatt egyetlen percet sem dolgoztam, mert ez nem munka, hanem életforma. Nem zavar, ha négy órakor kell kelni, az sem, ha valami miatt ránk esteledik a határban, hiszen értéket teremtünk az embereknek termelt élelmiszerekkel. Ma rengeteg az átalakulás, rengeteg szakmai vita zajlik – kell-e szántani vagy sem, előny vagy kockázat a növényvédőszerek kivonása. A jövedelmezőséghez mindent őszintén, szigorúan kell mérlegelni. Ezen a téren olyan ember vagyok, aki azt sem rejti véka alá, ha valami nem tetszik. Emiatt, ha dicsérek valamit, az tényleg úgy van.”

A püspökhatvani termelőt ez a praktikus szemlélet vitte évekkel ezelőtt a Case IH mezőgazdasági gépek felé is, véleménye szerint ugyanis az ár-érték arányuk verhetetlen. Ezen a téren kimondottan jók a tapasztalatai a Farmlift teleszkópos rakodókat illetően.

„Mielőtt megvettük az első Case IH Farmlift rakodógépünket, már más márkától is voltak ilyen munkaeszközeink. Az idősebb rakodónkban, amit 2016-ban vásároltam, jelenleg 4950 üzemóra van, a másik gép 1150 üzemóránál jár. Mindent együtt vizsgálva – alkatrészár, tudás, fenntarthatóság – messze felülmúlják a konkurenciát. Motorikusan, mechanikusan stabil gépek, pedig nem kíméljük őket. Az évek során maximum kisebb elektronikai hibák merültek fel, pedig egy évben 5000 tonna terményt tárolunk be és ki velük, plusz van 200 hektár erdőnk, ahol a téli kitermelésből is kiveszik a részüket. Tartani kell az előírt olajcseréket, ügyelni kell a zsírzásra, de nem igényelnek extra törődést. A gyár is érezhetően fejlesztett az évek során, az újabb Farmlift rakodónk kezelése sokkal egyszerűbb, gyorsabban reagál hidrosztatikailag a kezelő utasításaira. Az áruk közben 7-8 millió forinttal kedvezőbb, az Agri CS Magyarország Kft.-vel pedig a háttér is stabil ezekhez a gépekhez. Eddig bármilyen probléma felmerült, mindig megoldáscentrikusan álltak a dolgokhoz, addig dolgoztak, amíg nem sikerült úrrá lenni a gondokon. Az egész csapatról jó véleményem van, Horváth János gépértékesítővel pedig emberileg is jó viszonyt ápolunk. Ezek miatt tartom jó választásnak a márkát.”

Ahol Farmlift rakodóra váltott a gazda, még nem bánta meg

A térség gazdálkodóit a hivatalos magyar márkakereskedői csapatból Horváth János gépértékesítő segíti, aki szerint a Farmlift teleszkópos rakodók még csak most terjednek el a gazdáknál, de ahol próbálták a gépeket, ott jó véleménnyel vannak róluk.

2024-re teljesen megújul a Case IH Farmlift teleszkópos rakodógép-családja, a modellkínálat 7 típusra bővül, ahol a gépek immár 5,7-9,1 méteres emelési magassággal tudnak dolgozni. Minden gép megkapja a 6 előremeneti és 3 hátrameneti fokozattal rendelkező PowerDrive powershift váltót, de olyan extrák is beépülnek, mint a tolatókamera vagy az új funkciókkal, gyorsgombokkal kibővülő kartámasz. Jó hír, hogy a stabil alapok közben megmaradnak, a gépek ugyanis rendkívül masszívak, eddig még sehol nem volt panasz a munkájukra, ahová eladtam belőlük. Volt olyan partner például, ahol a beüzemeléssel együtt a harmadik napon szóltak, hogy elérték az 50 üzemórát a rakodóval, majd 8 hónap után már az 1200 órás nagyszervizelését végeztük a gépnek, ami azóta is működik, ez pedig elég beszédes a szívósságukkal kapcsolatban” – meséli a gépekről Horváth János.

25%-kal gyorsabb anyagmozgatás még egyszerűbben – Farmlift teleszkóposrakodó-újdonságok 2024-től

A gyár tovább folytatja a Farmlift teleszkópos rakodók fejlesztését a jövőben is, amelynél a legfontosabb szempont a gyorsabb, egyszerűbb munkavégzés – ezt pedig a Case IH a gépek hidraulikarendszerének javításával kívánják elérni.

  • Az eddig megszokott 140 l/perc hidraulikarendszer helyett 2 géptípus esetében megnövelt 160 l/perc teljesítményű hidraulika is kérhető - a Farmlift 636 (3,6 t tonna súly emelésére képes 6 méterig) és a Farmlift 742 modelleknél (4,2 t / 7 m). Az újítás mintegy 25%-kal csökkenti az emelési/süllyesztési időt, ami kitolja a géppel elvégezhető napi anyagmozgatást. Az új gépekbe olyan újdonságokat is beépítenek, mint a 2022-es bolognai EIMA szakkiállításon díjazott elektro-hidraulikus önszintező eszközhordozó rendszer, ami javítja a kihasználhatóságot.

A csúcskategóriás tudás verhetetlen áron a Case IH traktorokra is igaz – Magnum 340 erőgépek Püspökhatvanban

Czifra József a Case IH traktorokról is hosszú évek óta jó véleménnyel van. Univerzális nagytraktort csak a márkától választ, ilyen téren az évek során a 270 LE-től a 340 LE-ig próbálta a gépeket, összesen mintegy tízet.

„A Case IH traktorokkal a kapcsolatunk akkor kezdődött, amikor átléptük a 600 hektáros megművelt földterületet, a munkákhoz pedig elengedhetetlenné vált egy hatékony nagytraktor. Ebben a kategóriában a márka ár-érték arányban verhetetlen, ha csak a legutóbb vásárolt Case IH Magnum 340-eseinket nézzük, akkor más konkurensnél egy ugyanilyen tudású gépért 20-30%-kal többet kérnek. Helyben akad bőven kihívás a domborzat miatt is, de ha ügyelünk az alapvetésekre, a gép teljesítményével arányos munkaeszközöket vásárolunk, akkor ezek a traktorok minden munkát tisztességesen elvégeznek. A fogyasztásuk más gépmárkákhoz mérten kedvező, ráadásul ez még javult is az évek során. Az idősebb gépünk 2020-as, 3415 üzemóránál jár, a másikat 2022-ben vettük ősszel, az egy újgenerációs Magnum, ami 1490 üzemóránál tart. Az új gépnél emelték ki a gépkezelőim, hogy úgy vált érezhetően erősebbé az erőgép, hogy a fogyasztása még kedvezőbb lett. Egy gazdával könnyebben esik meg, hogy dicsérni kezdi a saját vásárlását, de ha kezelő teszi ugyanezt, annál nincs őszintébb. Nálunk a környék legtapasztaltabb emberei dolgoznak, ha ők azt mondják, hogy az új Case IH Magnum 340 AFS Connect fejlődött, érdemes adni a szavukra.

Milyen munkagépekkel dolgoznak a gazdaság Case IH Magnum traktorai?

  • 8 méteres kombinátor, 8 méteres kompaktor, 4 méteres grúber, 4 méteres mélylazító, 6 méteres tárcsa és egy 6 méteres henger, 4-6 fejes váltvaforgató ekék, valamint vetéshez egy 6 méteres Pöttinger vetőgép.

Mire képes egy a Czifra József gazdaságában is bizonyító Case IH Magnum 340 AFS Connect?

A Case IH Magnumokat nem véletlenül tartják a kemény talajmunkák és vetés hatékonyságbajnokainak. A Czifra Józsefék gazdaságában dolgozó 340-es modellek esetében egy 8700 cm3-es 6 hengeres FPT Cursor Stage V motorblokk biztosíja a motorerőt, amit a kiváló vázkialakítás magas hatékonysággal ad le a talajra. A gazdaság traktorát egy 19 előremeneti és 4 hátrameneti fokozatot kínáló Full Powershift váltóval szerelték fel, a kényelemről olyan extrák gondoskodnak, mint a rugózott első híd, a kabinrugózás és a légrugós vezetőülés. A gép kihasználhatóságáról erőteljes, 221 l/perc teljesítményű hidraulikarendszer gondoskodik. A 10929 kg-os maximális emelőerővel és az 5 pár elektrohidraulikus hátsó kihelyezett hidraulikacsatlakozással nincs olyan feladat, amit ne végezne el kiváló területteljesítménnyel ez az erőgép.

Hatékony gazdálkodás? Válassza a kipróbált csúcstechnológiát a Case IH mezőgazdasági gépekkel – biztos háttérrel a magyar márkakereskedő Agri CS Magyarország Kft. csapatától!

www.agrics.hu

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?