Foszfor, ami soha nem jön rosszkor!

Foszfor, ami soha nem jön rosszkor! (x)

PR
Az esszenciális növényi tápanyagok közül a foszfor a legnehezebben felvehető elem, ugyanakkor a nitrogén után a növénytermesztés sikerességét leginkább meghatározó tápanyag.

A talajban rendszerint van elegendő foszformennyiség, ugyanakkor legnagyobb része vízoldhatatlan formában található és a növények számára felvehetetlen. A talaj foszfortartalmát 0,02–0,1% között határozza meg a legtöbb hivatkozás, ennek a foszfornak azonban csak 0,1%-a áll rendelkezésre növények számára.

A foszforról tudnunk kell, hogy a talaj semlegestől eltérő kémhatása esetén hajlamos stabil, vízoldhatatlan vegyületeket alkotni más elemekkel. Lúgos tartományban, vagyis mészben gazdag talajokon kalcium-hidrogénfoszfát, savanyú talajokon vas- és alumínium-foszfát vegyületeket képez.

A foszfor alig mozog a talajban. A gyökereknek fejlődniük kell, hogy elérjék a felvehető foszfort, energiát kell fordítaniuk arra, hogy felvehetővé tegyék, gyakran a gyökérkörnyezetben élő mikroorganizmusok segítségével.

A talaj foszforhiányának pótlását, a növények foszforigényének kielégítését értelemszerűen foszforműtrágyák kijuttatásával oldjuk meg. Ugyanakkor kiemelt figyelmet kapnak napjainkban azok a technológiák, stratégiák, amelyek képesek javítani a foszforműtrágyázás hatékonyságát, ezzel növelve a terméshozamot, illetve lehetőség szerint csökkentve a környezetterhelést.

A mikroorganizmusok szerepe kulcsfontosságú

A talajban számos mikroorganizmus képes az oldhatatlan szervetlen vagy szerves foszfát mobilizálására, feltárására. E mikroorganizmusok lehetnek baktériumok, gombák, aktinomicéták (sugárgombák) és algák is.

Jó hír számunkra, hogy a talajban élő baktériumok jó része képes feltárni, mobilizálni ezeket a stabil foszforformákat, különböző mértékben. Legismertebb fajok, melyek jó hatásfokkal képesek erre a Pseudomonas, Agrobacterium, Bacillus, Azotobacter, Paenibacillus, Bradyrhizobium nemzetségekbe tartoznak.

A gombák között az Alternaria, Aspergillus, Cephalosporium, Glomus, Helminthosporium, Pythium, Rhizoctonia, Saccharomyces, Sclerotium, Trichoderma fajokat kell kiemelnünk, mint kiváló hatékonysággal bíró foszformobilizáló szervezeteket, habár a felsorolásból is jól látszik, legnagyobb részük kevésbé szívesen látott „vendég” szántóterületeinken.

A foszformobilizáló baktériumok a talajban lévő oldhatatlan szervetlen foszforformákat (kálcium-foszfát, apatit, vas-foszfátok) többféle módon képesek a növény számára felvehető szervetlen (inorganikus) foszfáttá alakítani.

Foszformobilizáló baktériumok mechanizmusai az oldhatatlan foszforformák oldhatóvá tételére (Forrás: Agrova Kft.)Foszformobilizáló baktériumok mechanizmusai az oldhatatlan foszforformák oldhatóvá tételére (Forrás: Agrova Kft.)

E mechanizmusok között találjuk a szerves savak (pl. oxálsav, tejsav, citromsav stb.), sziderofor vegyületek, protonok, exopoliszacharidok (EPS) termelését.

A szerves foszfor feltárását a talaj mikroorganizmusai hatékony enzimrendszerükkel érik el. Ezek lehetnek foszfatázok, illetve az oldhatatlan fitát formában található foszfor feltárását végző fitáz enzimek.

A végeredmény hidrogén-foszfát vagy dihidrogén-foszfát, mely a talajoldatból felvehetővé válik.

Befolyásoló tényezők a talajban

Vizsgálatok alapján elmondható, hogy gyorsabb foszforfeltáródás történik meleg, nedves éghajlaton, mint hűvös, szárazon. A megfelelő pórustérfogattal bíró, jól levegőző talajban a foszfor gyorsabb oldódása jellemző, mint a vízzel telített talajokban, hiszen az előbbit sokkal kiegyensúlyozottabb mikrobiális élet jellemzi. A talaj hőmérséklete hasonlóan hat a foszformobilizációra, alacsony hőmérsékleten mérsékelt, magas hőmérséklet esetén (25 °C) erőteljesebb.

A szerves anyagokban gazdag talaj szintén kedvez a mikroorganizmusok szaporodásának, ezáltal az általuk végzett feltárás is erőteljesebb. Logikusnak tűnik, hogy a talaj pH-csökkenése a foszfát szolubilizációjának emelkedésével jár a minimális elérhető foszforkészletek növelése okán.

A növényborítottság, a talajtípus, az agrotechnológia, a gomba-baktérium-növény interakciók mind-mind befolyásoló tényezők, melyek a mikroorganizmusok számának változásán keresztül gyorsítják vagy lassítják e folyamatokat.

A fejlesztések régi-új iránya

Az első generációs mikrobiológiai oltóanyagok kifejlesztői csupán a baktériumok nitrogénkötő képességére fokuszáltak, a termékektől egyéb pozitív hatást nem vártak.

A másodgenerációs oltóanyagok fejlesztése során azonban már nyilvánvalóvá vált, hogy a biológiai nitrogénkötésen kívül e mikrobák számos egyéb, a növényre és a talajra egyaránt pozitív hatással bíró tulajdonságát is érdemes megvizsgálni, felhasználni. Ilyenek többek között a foszfor- és káliummobilizálás, a szerves anyagok bontása, a gyökérkörnyezet patogén gombák elleni védelme, kártevő rovarok visszaszorítása stb. Cégünk már évekkel ezelőtt fontos fejlesztési irányként jelölte ki a tápanyag-mobilizáló, nitrogénkötő törzsek kutatását. Termékfejlesztésünk során két készítményt hoztunk piacra erőteljes foszformobilizációra képes törzsekkel.

Phylazonit Talajoltó NG foszfor+ és Phylazonit Talajregeneráló NG foszfor+ készítményeink speciális Pseudomonas törzsei jelentősen emelték a növények foszfortartalmát, és a talaj felvehető foszfortartalmát is. Kisparcellás és nagyüzemi kísérletsorozatunkban a termésátlagok 15 liter/ha dózisban kijuttatott készítményekkel 6-7%-os növekedést mutattak.

Látható, hogy a piacon nagy számban jelennek meg azok a mikrobiológiai készítmények, melyek biológiai módszerekkel igyekeznek megoldásokat kínálni a táp­anyag-utánpótlás égető problémáira. A kutatás-fejlesztés, a kijuttatási technológiák fejlődése soha nem látott ütemben gyorsul, ígéretes alternatívákat biztosítva a jövő táp­anyag-gazdálkodási kihívásaira.

Facebook - Instagram

(x) 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?