Nagyobb hatékonysággal a vetésfehérítők ellen. Megmutatjuk, hogyan!

Nagyobb hatékonysággal a vetésfehérítők ellen. Megmutatjuk, hogyan! (x)

PR
A kalászosokban a vetésfehérítő elleni védekezés folyamatos kihívások elé állíthatja a termelőket. Korábban az említett rovarkártevők ellen főleg a lárva ellen időzítették a kezeléseket, ráadásul számos szer állt a rendelkezésre. A piretroidok használata kapcsán az utóbbi években már a rezisztencia kérdése is felmerült, amikor nem pusztult el minden lárva.

Azóta bebizonyosodott, hogy nem rezisztenciáról van szó, egyszerűen csak az időjárási viszonyok (erős UV), valamint a folyamatos lárvakelés és a kései L3-L4 elleni védekezés volt az oka a hatékonyság csökkenésnek. Ezen okok miatt érdemesebb olyan készítményt választani, melynek tartamhatása van, hiszen nemcsak a lárvakelés, hanem az imágók betelepülése is hosszabb ideig tart. A legtöbb piretroid azonban csak taglózó és rövid repellens hatással rendelkezik, míg a Rapid® CS rovarölő szernek akár 3-5 nap tartamhatása is lehet, mellyel eredményesebben védekezhetünk.

A probléma leküzdésének egyik fő nehézsége, hogy az imágók elleni védelem még mindig nem megszokott technológiai elem. A védekezésre kiválasztott piretroidok nagy melegben kerülnek felhasználásra, gyorsan beszáradnak a levél felületén, illetve a magas UV sugárzás hatására inaktívvá válnak.

A megoldás egyik legfontosabb eleme tehát az, hogy érdemes az imágók ellen védekezni, hiszen így nem okozhat jelentős problémát a lárvák elleni védelem a csökkent egyedszám miatt.

A vetésfehérítő imágók elleni védelemmel, nagymértékben csökkenthető a lárvakártétel isA vetésfehérítő imágók elleni védelemmel, nagymértékben csökkenthető a lárvakártétel is
Ne várjuk meg a lárvák károkozását, már az imágó ellen védekezni kell!Ne várjuk meg a lárvák károkozását, már az imágó ellen védekezni kell!

A Rapid® CS minőségi mikrokapszulázott piretroid típusú rovarölő szer a fenti problémák mindegyikére megoldást nyújt. Az alábbi tulajdonságai megkülönböztetik az egyszerű piretroid készítményektől:

  • A hatóanyagcsoportba tartozó termékek között egyedülállóként 98 %-ban tartalmazza a rovarok ellen hatékony molekulát.
  • A mikrokapszulázott formulációjú hatóanyag növeli a készítmény hatékonyságát és tartamhatást is biztosít azáltal, hogy fokozatosan szabadul fel.
  • A mikrokapszula megakadályozza a Rapid® CS hatóanyagának elillanását a permetezés során. A mikrokapszulába zárt hatóanyagot nem éri a fény és az UV sugárzás, így a Rapid® CS 3-5 napos hatástartammal rendelkezik, a hatóanyagcsoportra jellemző repellens hatását is tovább tartja meg.
  • Az olajos összetevőknek köszönhetően a hirtelen jövő esők is nehezebben mossák le a levelekről a szert.

A lenti ábrán jól látható, hogy a Rapid® CS (gamma-cihalotrin=GCH) mikrokapszulázott termék bomlása 5 nap után is mindössze 20%, míg a vele összehasonlított terméké 70% fölötti.

Az LCH (lambda-cihalotrin) és a GCH (gamma-cihalotrin – Rapid® CS) fénystabilitása UV csatornában
Forrás: Pesticide ManualAz LCH (lambda-cihalotrin) és a GCH (gamma-cihalotrin – Rapid® CS) fénystabilitása UV csatornában Forrás: Pesticide Manual

A Rapid® CS rovarölő szerrel már az imágók rajzásának kezdetén, összevonva a tavaszi gyomirtással vagy az első gombaölős kezeléssel hatékonyan védekezhetünk a vetésfehérítő bogarak ellen, így megakadályozva a későbbi súlyosabb lárvakártételt.

További információkért lépjen kapcsolatba az FMC területi képviselőivel!

FMC-Agro Hungary Kft., www.fmcagro.hu 

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?