2024. július 27. szombat Olga, Liliána
Hód-Mezőgazda Tanösvény – Edukációs szakmai program

Hód-Mezőgazda Tanösvény – Edukációs szakmai program (x)

PR
Helyzetfelismerés, hibafeltárás, tanulás - azonnal használható praktikák!Tanuljunk együtt a Hód-Mezőgazda Zrt. tematikus tanösvényén!
„A Hód-Mezőgazda Tanösvény eredményei 2023-ban, továbbfejlesztése és edukációs programjának bővítése 2024-ben” elnevezésű pályázata a „Magyar Növénytermesztésért Termékdíj” - 2. helyezését érte el.„A Hód-Mezőgazda Tanösvény eredményei 2023-ban, továbbfejlesztése és edukációs programjának bővítése 2024-ben” elnevezésű pályázata a „Magyar Növénytermesztésért Termékdíj” - 2. helyezését érte el.

Cél:

A termelésben dolgozó szakemberek átfogó továbbképzéséhez olyan új módszereket kell találni, amelyek alkalmasak nemcsak egyes technológiai elemek, hanem egy-egy rendszer működésének bemutatására, a hozzá kapcsolódó ismeretek gyors és hatékony átadására. A legfontosabb szempontok a gyakorlat orientáltság és a szemléltetés. A Hód-Mezőgazda Tanösvény ezt hivatott felvállalni.

Helyszín:

A tanösvény helyszíne egy hajdani kubikgödör volt, ami akkoriban a város téglagyára számára biztosította a nyersanyagul szolgáló agyagot. A kitermelés megszűnése után feltöltötték különböző helyekről származó sittel és törmelékkel. A több mint húsz éve magára hagyott területet aztán „visszahódította” a természet, és elsősorban a talajbiológiának köszönhetően megindult a talajképződés, így tavasszal egy olyan, a talajtani folyamatokat bemutató, tanulságos szelvényt sikerült a helyi gazdaság szakembereinek feltárnia, amely sok izgalmas mondanivalóval volt képes megszólítani az ide látogatókat, gyerekeket és felnőtteket egyaránt.

A szakmai program konzorciumi tagjaként jelöltük a Hód-Mezőgazda Tanösvény talajszelvényét a 2023. Év Talaja címre, amelyet elnyertünk.

A szelvénynek fontos szerepe van abban, hogy a mezőgazdaságban dolgozó szakemberek, és a kiállításra látogató különböző korosztályok számára közelebb hozza a talajtan tudományát, és bemutassa a talajbiológiai regeneráló képességét a talaj termékenységének helyreállításában.A szelvénynek fontos szerepe van abban, hogy a mezőgazdaságban dolgozó szakemberek, és a kiállításra látogató különböző korosztályok számára közelebb hozza a talajtan tudományát, és bemutassa a talajbiológiai regeneráló képességét a talaj termékenységének helyreállításában.

Állomások:

1. Házigazda - Termőföldtől a takarmányozásig

Előadó: Kurusa Tamás termelési vezérigazgató-helyettes Hód-Mezőgazda Zrt

Tematika: A Tanösvény első állomásán a Hód-Mezőgazda Zrt.-nél alkalmazott gyakorlati szempontokat szeretnénk bemutatni, mely során lehetőségeinkhez mérten próbálunk alkalmazkodni mind a gazdasági, mind pedig klimatikus változásokhoz és körülményekhez. Legyen az a nagyobb biztonsággal termeszthető őszi tömegtakarmányok előállítása (takarmány rozs, festololium) vagy az öntözési fejlesztéseknek köszönhető kettős termesztés lehetősége (takarmány rozs-kukorica).

A gyakorlati szempontokon túl az első állomáson szeretnénk még bemutatni és szemléltetni az elmúlt egy év tartalmas pillanatait, melyek során minden esetben szélsőségek nélkül, gyakorlati szempontok figyelembevétele mellett hívtuk fel a figyelmet A termőföld fontosságára.

2. Talajtan - Interaktív talajszelvény

Előadó: Dr. Hupuczi Júlia főiskolai docens Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar Növénytudományi és Környezetvédelmi Intézet

Tematika: 2024-ben a térség (Hódmezővásárhely és környéke) talajtani adottságainak szélesebb körű bemutatását tervezzük, ugyanis a talajtani információátadás lényeges eleme, hogy az érdeklődőknek meg tudjuk mutatni a talajtakaró sokszínűségét és eltérő tulajdonságait. Ezen az állomáson betekintést nyerhetnek az érdeklődők a mezőgazdasági termelés szempontjából elengedhetetlen környezeti tényező, a talaj összetett és bonyolult rendszerébe. A beszélgetések során képet kaphatnak a látogatók a talaj-víz-növény rendszerben lejátszódó fizikai, kémiai és biológiai folyamatokról, a gazdasági termelés szempontjából fontos talajtulajdonságokról, talajtípusokról, hidrológiai alapokról és a növénytermesztéshez elengedhetetlen víz megőrzéséről, pótlásáról, hasznosíthatóságáról.

3. Talajbiológia – Szervesanyag gazdálkodás

Előadó: Dr. Varga Sándor szakmai vezető és Csatári Gábor tudományos munkatárs, Phylazonit Kft.

Tematika: Termékeny talajról abban az esetben beszélhetünk, ha rendelkezik elegendő szerves anyaggal, stabil talajszerkezettel és nem utolsó sorban aktív talajélettel. A talajélet károsodásával annak szerkezetépítő hatását veszítjük el, mint ahogy szerves anyag nélkül nem tudjuk optimális szinten tartani a hasznos mikroorganizmusokat sem. E három tényező szorosan összefügg: ha bármelyik sérül, a másik kettő is sérül!  Ahhoz, hogy ez az egyensúly megvalósuljon a mikroorganizmusoknak, benne a különböző hasznos baktériumoknak fontos szerepük van, amelyek a visszakevert szerves anyagok tápanyaggá alakításában, a humusz képződésében ezáltal a talaj szerkezetének javításában vagy a lekötött, de a növény számára nem elérhető tápanyagok mobilizálásában egyaránt kiemelt szerepet játszanak. Ezzel a szemlélettel és technológiával nagy lépést tehetünk a fenntartható gazdálkodás és a költségoptimalizálás irányába.

4. Talajművelés – Megfelelő agrotechnika

Előadó: Barabás Zsolt – HORSCH kelet magyarországi értékesítési vezető, Axiál Kft. - HORSCH MASCHINEN GMBH.

Tematika: A szerkezeti degradáció, melyet sok esetben a túlművelés okoz, csak több évi munkával fordítható vissza. Elsőként a kevesebb menetszám elérése a fontos a talajtömörödésének mérséklésére, valamint egyes területeken a forgatásos, mélyművelés elhagyását is számba kell venni, hogy megakadályozzuk a talaj nedvességvesztését. Egy olyan Horsch gépkapcsolatot állítunk ki, amellyel bemutatjuk a munkaműveletek univerzalitását és a mulcshagyó technológia létjogosultságát.  Célunk egy olyan folyamat bemutatása, amely a sekély tarlóhántástól az egy menetben való alapműtrágyázás kérdésén keresztül az intenzív forgatás nélküli talajművelésig bezárólag feljhíva a figyelmet a talajkímélő művelés kedvező hatásaira.

5. Növényi stresszélettan – Élményszerű növénybiológia

Előadó: Dr. Parádi István ügyvezető igazgató ExperiPlant Kft. az ELTE TTK Biológiai Intézet Növényélettani és Molekuláris Növénybiológiai Tanszékének adjunktusa

Tematika: Olyan ismereteket mutatunk be, amelyek a különböző stresszhatásokra és kezelésekre adott növényi válaszok értelmezésében segítenek. Fontosnak tartjuk, hogy a gazdálkodók és döntéshozók ismerjék meg a növények növekedését, fejlődését és anyagcseréjét szabályozó legfontosabb folyamatokat, mert ez a tudás gyorsabb és pontosabb döntésekhez és a kezelések, művelési folyamatok sikeresebb kiválasztásához járulhat hozzá. Célunk, hogy élményszerűen közel hozzuk a növénybiológiát a látogatókhoz, ehhez mikroszkópot, élettani diagnosztikai műszereket és élő növényeket is alkalmazunk.

6. Növényegészség – Növényi teljesítőképesség

Előadó: Szabó István üzletág-fejlesztési igazgató Pro-Feed Kft. Növényegészség Üzletág

Tematika: A témakör keretében beszélünk a termelők által elvárt növényi teljesítmény alapjairól, feltételeinek biztosításáról vagy éppen annak növeléséről. Szó lesz a növényi kondíció ápolásának eszközeiről, a biostimulátorokról, illetve felhasználásuk szakmai alapjairól. Segítünk a látogatóknak eligazodni, hogy a rendelkezésre álló lehetőségekből szakmai alapon - a felhasználási céljaiknak legmegfelelőbb - megoldást választhassák ki. Idén a régiek mellett (kukorica, cirok, szója) új növényeket (olajretek, fehér mustár, bab, napraforgó) is kiállítunk az állomáson a Hód-Mezőgazda Zrt. jóvoltából, és bemutatjuk azok fejlődésének és termésképzésének jellemző folyamatait. Az elmúlt évben a NÖVÉNYEGÉSZSÉG állomás legnépszerűbb „szolgáltatása” a látogatók kérdéseinek megválaszolása volt. Bízunk benne, hogy a vendégeinket már másnap használható tudással gazdagítva engedhetjük tovább.

7. Takarmánygazdálkodás – Takarmányminősítés és szaktanácsadás

Előadó: Dr. Orosz Szilvia címzetes egyetemi docens, takarmányozási igazgató ÁT Kft., Takarmányozási Igazgatóság

Tematika: Beszélünk a tömegtakarmány-bázis klímastratégiájáról, bemutatjuk a kettős termesztés, vagy más néven 'double cropping' környezetvédelmi vonatkozásait. Információval szolgálunk arról, hogy az őszi vetésű fű- és gabonafélék meghatározó jelentőségűek nem csak a klímastratégia szempontjából, hanem kedvező étrendi hatásuk révén a tehén bendőkomfortjának biztosításában is, sőt a kimagasló rostemészthetőségüknek köszönhetően csökkentik az üvegházhatású gázok (elsősorban a metán) képződését.  Rávilágítunk arra, hogy a körkörösség elvéhez is jól illik a tömegtakarmány-termesztés fejlesztése, mert a home grown alapanyagoknak kisebb az ökológiai lábnyoma. A látogatók megismerkedhetnek az új hőstressz-tömegtakarmányokkal: (olaszperje-szilázs, az őszi vetésű - kora tavaszi betakarítású rozs-szilázs, tritikálé-szilázs, BMR cirok-szilázs).

KÜLDETÉS:

A felnőtt továbbképzés ügyét felvállaló kezdeményezés azon a felismerésen alapult, hogy a mezőgazdaságban tapasztalható felgyorsult technikai fejlődés és a technológiai váltásra való igény a tudásátadásnak új formáit követeli meg. A digitalizációban, az automatizációban, a robotikában rejlő potenciál kihasználása csak a felhasználói tudás bővítésével és frissítésével elérhető. A termelésben dolgozó agrár-szakemberek átfogó továbbképzéséhez olyan új módszereket kell találni, amelyek alkalmasak nemcsak egyes technológiai elemek, hanem egy-egy rendszer működésének bemutatására, a hozzá kapcsolódó ismeretek gyors és hatékony átadására. A legfontosabb szempontok a gyakorlat orientáltság és a szemléltetés. Az élményszerű oktatás biztosítja az átadni kívánt információ könnyebb és gyorsabb feldolgozását, elfogadását.

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31