Kiszámíthatatlan időjárás miatt a növénybiztosítás létkérdés

Kiszámíthatatlan időjárás miatt a növénybiztosítás létkérdés (x)

PR
„Az extrém időjárási események, mint például intenzív viharok, szélsőséges hőhullámok, szokatlanul heves csapadékok és hosszan tartó szárazságok egyre gyakoribbá válnak a globális felmelegedés és az éghajlatváltozás következtében. Ezek a változások számos kutatás és éghajlati modell alapján várhatóan folytatódni fognak, sőt, egyes előrejelzések szerint intenzitásuk és gyakoriságuk is növekedhet a jövőben” - véli Nagy-Kurunczi Rita, az Időkép vezető meteorológusa.

Az időjárás változékonysága miatt a mezőgazdasági termények biztosítása szinte létkérdés a gazdák számára – ezt a Generali Biztosító adatai is alátámasztják, hiszen a díjtámogatott növénybiztosítás kötési határidejének (05.31.) másnapján jégverés rázta meg az országot. A Generali június első napjaiban több mint 180 db mezőgazdasági kárt regisztrált; több olyan kárbejelentés is érkezett, ahol várhatóan 10 millió forint felett lesz a kárkifizetés. A társaság már meg is kezdte a kárszemlézést és minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy a kárrendezés gyorsan és gördülékenyen haladjon.

A kárözön már május második felében is megfigyelhető volt a földeken: a hónap végéig összesen több mint 200 jégverésről és több tucat viharkárról érkezett bejelentés a biztosítóhoz. Az extrém időjárási körülmények június elején is folytatódtak: a kukorica-, napraforgó- és árpaültetvényekben keletkezett a legnagyobb jég- és viharkár, de a kalászosok és a paprikaültetvények is jelentős károkat szenvedtek. Június legelején a jég pusztítása leginkább Hajdú-Biharban és Szabolcs-Szatmár-Beregben volt tapasztalható, innen érkezett a bejelentések közel 80 százaléka, de Dunántúl is erősen érintett volt. A kárbejelentési statisztikákból is látszik, hogy a heves viharok és jégverések egyre gyakoribbak, és az agrárium számára is komoly veszteségeket okoznak, ezért a mezőgazdasági termények biztosítása már létkérdés a gazdák számára.

Az elmúlt években szinte mindig volt valamilyen extrém időjárási jelenség. Két évvel ezelőtt súlyos aszály pusztított az ország mezőgazdasági területeinek 80 százalékán, ezzel szemben tavaly a jégverés, a viharok és a hirtelen lehulló jelentős mennyiségű csapadék jelentett gondot, és bár még a szezon elején vagyunk, úgy tűnik idén is inkább erre kell készülniük a gazdáknak. Jól látszik tehát, hogy a kiszámíthatatlan természeti jelenségekkel szembeni megfontolt és előrelátó védekezés egyre fontosabb.” – teszi hozzá Bordás Imre, a Generali Biztosító mezőgazdasági biztosítási területének vezetője.

(x)

Címlapkép forrása: Egyéb
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?