Erős szövetkezetekkel lehet úrrá lenni az éhezésen

agrarszektor.hu
A 32. Élelmezési Világnap alkalmából a városligeti Vajdahunyad várban tartott sajtótájékoztató díszvendége Fernanda Guerrieri, a FAO Európai és Közép-Ázsiai Regionális Képviselője volt. A képviselőnő a kistermelők megerősítésében látja a probléma orvoslásának legbíztatóbb lehetőségét.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Világszerte csaknem minden nyolcadik ember alultáplált az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) legfrissebb becslése szerint. A globális élelmiszerbiztonság megoldása továbbra is az egyik legégetőbb problémának számít, a Millenniumi Fejlesztési Célok között az első helyen szerepel az éhezők és a mélyszegénységben élők számának felére csökkentése 2015-ig. Az élelmezésügyi szervezet legfrissebb adatai szerint ez a célkitűzés megvalósítható, de komoly kockázatot jelent a világ élelmezésbiztonságára a kistermelők magas fokú kiszolgáltatottsága. A szervezet prognózisa szerint a jövőben növekszik a kistermelők szerepe az élelmiszertermelésben, ezért az agrárpolitika fontos feladata a kistermelők szövetkezeteken keresztül történő megerősítése. A FAO kutatásai és a tapasztalatok szerint a mezőgazdasági szövetkezetek kiszámíthatóbbá teszik a termelést és jobb helyzetet biztosítanak tagjaik számára.

40 tonna élelmiszer a rászorulóknak
Az Élelmezési Világnap alkalmából a FAO és a Magyar Élelmiszerbank Egyesület közösen indította útjára a VII. Magyar Adománykonvojt, amely mintegy 40 tonnányi élelmiszert szállít magyarországi rászorulóknak. A konvojban résztvevő támogató vállalatok a Danone Kft., Füri Tésztaipari és Élelmiszerforgalmazó Kft., Gyermelyi Zrt., Izsáki Tészta Kft., M3 Logisztika Kft., Nestlé Hungária Kft., NT Kft., Soós Tésztaipari Kft., TESCO Globál Áruházak Zrt. és az Univer Zrt.

"Számos példát ismerünk arra vonatkozóan, hogy a szövetkezetek elősegítik a mezőgazdasági termelésből, halászatból, erdészetből, állattartásból élő emberek együttes fellépését, érdekképviseletét. Többször hangsúlyoztuk már, hogy megvannak az eszközök az éhezés megszüntetésére. Amire szükség van, az egy olyan támogató környezet megteremtése, amely a kistermelők számára is lehetőségeket teremt. Az erős szövetkezetek és termelői közösségek alapvető elemei ennek a kedvező környezetnek."- mondta el Fernanda Guerrieri.

Az eseményen a Vidékfejlesztési Minisztérium képviseletében részt vevő Feldman Zsolt helyettes államtitkár nyilatkozatában elmondta: "Magyarországon a rendszerváltást, valamint hazánk európai uniós csatlakozását követően a termelői szervezetek fejlődésnek indultak, melynek eredményeképpen jelenleg 248 termelői csoport működik az országban. Ugyanakkor a történelmi hagyományokból adódó gyenge szövetkezési hajlam miatt ma még nem elégséges mértékű a termelői összefogás, és a szövetkezetek munkájából kimaradó kisgazdaságok kiszolgáltatottsága jelentős. Az agrárpolitika kulcsterülete egy új, korszerű szövetkezési mozgalom indítása, amely a nemzetközi szövetkezeti értékekre építve a gazdálkodók minél szélesebb körét képes összefogni, így képes megszervezni a beszerzést, a termelést, a feldolgozást és a piacra jutást."

Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke szerint szövetkezésre van szükség az élelmiszerfeleslegek csökkentése érdekében is, mivel a megtermelt, de fel nem használt élelmiszereknek már a fele is elegendő lenne az éhezés megszüntetéséhez. A hatékonyabb "élelmiszermentés" érdekében a mezőgazdasági, élelmiszeripari, kereskedelmi és vendéglátó vállalatoknak, kormányzati és non-profit szervezeteknek közösen kell keresniük a megoldásokat. Az Élelmiszerbank évente 1000 tonnányi élelmiszert ment meg, változtat át potenciális hulladékot elfogyasztott étellé, de a rendszerben ennek még legalább ötven-százszorosa fellelhető.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02