1,5 millió hektáron odalett a termés Magyarországon: nincs mese, lépni kell

1,5 millió hektáron odalett a termés Magyarországon: nincs mese, lépni kell

agrarszektor.hu
Október 16-a az Élelmezési Világnap, amelyet az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO hívott életre 1980-ban. Idén a világnap a víz, annak szerepe az élelmiszertermelés során, valamint a vízfelhasználás volt az esemény fókuszában. A szakemberek szerint a jövőben kormányzati, közösségi és egyéni szinten is tenni kell majd a vízfelhasználás optimalizálásáért és a pazarlás visszaszorításáért, amely így az élelmiszerpazarlást is csökkenteni fogja. A mai napon indul el továbbá a FAO és a Magyar Élelmiszerbank Egyesület adománykonvoja is, amely 50 tonna élelmiszert szállít majd el rászoruló családok megsegítésére.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

2023-ban a víz és a vízhasználat került az Élelmezési Világnap fókuszába. Nabil Gangi, a FAO regionális hivatalának ideiglenes ügyvivője elmondta, hogy a víz egy nélkülözhetetlen természeti erőforrás, ami alapvető fontosságú az emberi élethez. A szakember szerint éppen ezért kell beszélni arról, hogy a víz milyen szerepet játszik az élelmezésben, az élelmiszerbiztonságban. Nabil Gangi beszélt arról is, hogy a megtermelt élelmiszer mintegy harmada a kukában végzi, miközben a Föld lakosságának 30%-a éhezik. A FAO fő célkitűzése az éhezés megszüntetés, a jobb élelmiszertermelés, a jobb táplálkozás és a jobb környezet megteremtésével.

Mit lehet tenni a klímaváltozás, háborúk, konfliktusok, migráció korában, amelyek mind-mind befolyással vannak az élelmiszertermelésre? Meg kell nézni, hogy mit lehet tenni kormányzati szinten, a közösségek szintjén és az egyén szintjén - mondta a FAO regionális hivatalának ideiglenes ügyvivője. Nabil Gangi szerint kormányzati szinten az öntözés fejlesztése, közösségi szinten a vízhasználat optimalizálása és a megfelelő vízszükséglet biztosítása, egyéni szinten pedig a nagyobb odafigyelés lehet a megoldás, ami megnyilvánulhat olyan vállalásokban, mint a szezonális gyümölcsök fogyasztása, valamint a kisebb vízigényű hüvelyesek termesztése és fogyasztása.

Juhász Anikó, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára elmondta, hogy az Élelmezési Világnap 1979-ben a magyar agrárminiszer javaslatára került be a FAO-ba, és 1980 óta tartják meg hivatalosan. A szakember beszélt arról is, hogy a mezőgazdasági termelés nemcsak kihívás, de a megoldás is. Juhász Anikó emlékeztetett, hogy Magyarország és Európa 2022-ben az évszázad aszályát élte át, hazánkban 5 millióból 1,5 millió hektáron teljesen megsemmisült a termés, de a többi terület is megérezte a szárazságot. Az élelmezés egyik legfontosabb alapja pedig a rendelkezésre álló víz. Magyarország jó minőségű vízkészlettel rendelkezik, éppen ezért a vízgazdálkodás legfontosabb feladata a víz megtartása az országban.

A helyettes államtitkár szerint a következő nagy időszak egyik legfontosabb feladataként az öntözéses gazdálkodás fejlesztése. Mint mondta, a beruházások elindításához a terveknek a jövőben átfogó elemzéseket és víztakarékos megoldásokat kell tartalmaznia. Juhász Anikó kiemelte, hogy a fenntartható vízhasználat mellett legalább ilyen fontos a fenntartható földhasználat, a talaj megőrzése. Az egyre inkább elterjedő precíziós technológiák pedig óriási segítséget nyújthatnak a talajmegóvó gazdálkodásban és az átgondolt vízfelhasználásban.

Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke elmondta, hogy az élelmiszerpazarlásnak van köze a vízhasználathoz is: a megtermelt, de el nem fogyasztott élelmiszer az valójában elpazarolt erőforrásokat jelent. Mint mondta, éppen ezért fontos, hogy megjelenjenek az élelmezésben azok az élelmiszerek, amelyek csökkentett és átgondolt vízfelhasználással készüljenek. A szakember emellett beszélt az idén 18. alkalommal elinduló adománykonvojról, amely 50 tonna élelmiszert fog elszállítani, mintegy 75 millió forint értékben, és amiből a Magyar Élelmiszerbank munkatársai 13 ezer élelmiszercsomagot fognak majd összeállítani a rászorulók részére.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?