Csányi: Bíró nélkül a focit sem játsszák

agrarszektor.hu
A húsipar és a mezőgazdasági gépek is fókuszban voltak a konferenciánkon.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Jelentős fejlesztésekre van szükség a hazai húsiparban annak érdekében, hogy a jelenlegi negatív tendenciák megforduljanak, és az ágazat nemzetközi szinten is versenyképes lehessen. Elkerülhetetlen az ágazat kifehérítése, hiszen a nélkül a tisztességes szereplők ellehetetlenülnek, a versenyképességet javító fejlesztések pedig elmaradnak. A mezőgazdasági gépek hazai piacán élénkülő versenyre számítanak a kereskedők - derült ki a Portfolio.hu Agrárszektor 2014-2020 konferencián.

Csányi Attila, a Bonafarm Csoport vezérigazgatója előadásában rámutatott, hogy jelentős jövőbeni lehetőség a hazai húsipar számára a népesség globális növekedése. Különösen fontos az állattenyésztés, hiszen nem csak növényeket fogyasztunk, ami elegendő lenne már most is a megnövekedő igényekre, hanem húst is, amihez 4-10-szer több növény szükséges.

Csányi a piaci kihívások között említette a fokozódó nyomást a környező országok részéről, a hitelszűkét, a drasztikus árversenyt, a koncentrálódó kiskereskedelmet, vagyis, mint fogalmazott "egyfajta présbe került az ágazat az input áremelkedése és a csökkenő fizetőképes kereslet miatt".

"Bíró nélkül a focit sem játsszák" - ezekkel a szavakkal üzent Csányi a szabályozó és ellenőrző hatóságoknak azzal kapcsolatban, hogy mire lenne szükség a haza húsipar számára. Csányi a világpiaci erősödésére számít a húsipar szempontjából, aminek a kihasználásához azonban először a hazai viszonyok között kell rendet tenni.


A galéria megnyitásához kattintson a képre.

Az előadást követő panelbeszélgetésben Dr. Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnöke rámutatott, hogy a sertések esetében bejelentett áfacsökkentés nem a végtermék árában fog megnyilvánulni, ennek betudhatóan arra számítanak, hogy a jövőben egyre több félsertést fognak vásárolni a fogyasztók.

Pókos Gergely, a Bonafarm Csoport vezérigazgató-helyettese arról számolt be, hogy vannak konkrét jelei az áfacsökkentés bejelentésének. Hozzátette: bármilyen lépés üdvözlendő a feketegazdaság visszaszorítására, hiszen nagyon komoly probléma ez a húsiparban. A sertéshez hasonló áfacsökkentés kiterjesztését szorgalmazza mindenki a húsiparban, és a sertésnél szerzett tapasztalatokat be lehet majd építeni a további húsipari lépések esetén - emelte ki.

Bárány Attila, a Master Good tulajdonosa arról beszélt, hogy rendkívül tudáshiányos a hazai agrárszektor, amelyben az áfacsalások lehetősége mindeddig jó túlélési technikának bizonyult. A szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon nagyon komoly erőforrásokat kellene fordítani a legújabb technológiák és know-how megszerzésére, mert máskülönben Magyarország le fog maradni, és akár a környező országokban lévő versenytársak is kiszoríthatják a hazai szereplőket a piacról.

A sertésstratégiával kapcsolatban a Bonafarm képviselője kifejtette, hogy jó kezdeményeznek tartja, amely felhívja az ágazat problémáira a figyelmet, azonban a végrehajtás tekintetében szerencsésebb lenne, ha komplexen kezelnék a teljes vertikumot. Pókos Gergely meglátása szerint a hazai sertésszektor csak akkor lesz képes kitörni, ha a vertikum képviselői elkezdenek együttműködni egymással. Hozzátette, ez nem csak kormányzati feladat, hiszen a szakma szereplőinek hozzáállásán kell változtatni.

Kapuvári József, a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke egy uniós felmérésre hívta fel a figyelmet, ami szerint a magyar élelmiszeripar termelékenység tekintetében a 21. helyen áll a közösség országai közül. Rámutatott, hogy az elmúlt évtizedekben nem igazán érkezett új termelési kultúra a húsiparba, pedig a termelékenység javítása kulcskérdés az ágazat szempontjából.

Feldman Zsolt, a VM helyettes államtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy az ágazat szereplőinek érdemes lenne több erőforrást fordítani az értékesítés területére is, ugyanis meglátása szerint ez az egyik olyan terület, amelyben a magyar szereplők alulmaradnak sok más ország cégeihez képest. Hangsúlyozta: tanulni kell az értékesítés is, és élni kell a kormány azon törekvéseivel, amelyek új piacok szerzésére, új diplomáciai kapcsolatok kiépülésére törekszenek.

Mezőgazdasági gépek

Dr. Vágó Szabolcs, Agrárgazdasági Kutatóintézet statisztikai osztályának vezetője a hazai mezőgazdasági gépkereskedelmet bemutató előadásában kifejtette, hogy Magyarországon igencsak koncentrálódott a piac, az elmúlt évben az értékesítés 72%-át kb. 10 szereplő fedte le, közülük is kiemelkedett a KITE, az IKR és az Axiál. Ettől függetlenül a verseny erősnek mondható, és a hazai gazdák igen széles termékpalettából válogathatnak.A szakember beszélt arról is, hogy Magyarországon kifejezetten jól szerepel a mezőgazdaságigép-gyártás, az elmúlt öt évben például kivétel nélkül kiviteli többlete származott belőle az országnak.

Az elmúlt évben a kombájnok és rakodók értékesítése növekedést mutatott, a traktorok esetében azonban egy kis elmaradás mutatkozik. Többéves időtávon a gépértékesítések meglehetősen vegyes képet mutattak, ami sok esetben a támogatási programokra vezethetők vissza.

Az előadást követő panelbeszélgetésben az Axiál és az Agrotec képviselői is egyetértettek abban, hogy a célzott gépvásárlási támogatás nem a legmegfelelőbb eszköz, mert az önmagában nem képes versenyképessé tenni a gazdaságokat.

Illés Zoltán, az Agrotec ügyvezető igazgatója hozzátette, hogy több esetben is láttak olyat, hogy a gazdák kissé "túlvállalták" magukat egy gép beszerzése során, túl nagyot próbáltak ugrani. Habár ezek a célzott támogatások lehetővé teszik, hogy egy gazda megvásároljon egy nagyobb gépet, de utána már korántsem biztos, hogy képesek lesznek gazdaságosan üzemeltetni az új eszközt.

Az FHB képviselője kifejtette, hogy izgalmas éven van túl a finanszírozói szakma, ugyanis egyrészt nagymértékben csökkent az irányadó kamatláb, másrészt pedig a Nemzeti Bank is megjelent az NHP-val. Utóbbi nagyon komoly feladatot adott a banki szakemberek számára, mert rendkívül rövid idő állt rendelkezésre - mondta Kormos Csaba az FHB Bank ügyvezető igazgatója. Aláhúzta, hogy az FHB közel 30 milliárd forintot folyósított a programon keresztül, amelynek negyede mezőgazdasági célú finanszírozás volt. Hozzátette, az NHP második üteme további jó lehetőségeket biztosít az agrárium és az agrárfinanszírozás számára.

Öllős Gábor, az Axiál Cégcsoporthoz tartozó AFS Kft ügyvezető igazgatója szintén arról számolt be, hogy az NHP-nek komoly szerepe volt a csoport harmadik negyedéves értékesítési számbaiban. Hozzátette, hogy izgalommal olvasta, hogy a következő csomagban már a lízingcégek is hozzáférhetnek a forráshoz, ami további jó lehetőséget biztosít az értékesítések számára. Illés Zoltán ezzel szemben úgy látta, hogy az NHP csak egy újabb eszköz volt a gazdák számára, ugyanis azt megelőzően is nagyon jó finanszírozási ajánlatok voltak a piacon.

Öllős Gábor úgy látja, hogy az idén történt változások tovább fogják erősíteni a versenyt a mezőgazdasági gépek piacán. Emlékeztetett rá, hogy egyik legnagyobb versenytársuk egy kézbe került az elmúlt hónapokban, míg másik komoly versenytársuk mögött egy tőkeerős külföldi szereplő jelent meg.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03