2023. szeptember 25. hétfő Eufrozina, Kende

Csibehorror: nálunk nem "darálnak", hanem gázosítanak (2.)

agrarszektor.hu
Gázosítással, nem pedig "ledarálással" semmisítik meg Magyarországon a felesleges naposcsibéket. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) adatai szerint a keltetőkben az összes kikelt napos baromfi 3 százalékát ölik le gázos módszerrel, és ez évente 6-7 millió állat megsemmisítését jelenti. Leginkább a tojástermelés melléktermékének számító hímivarú szárnyasokat ölik meg, mert felnevelésük gazdaságtalan, húsuk pedig értékesíthetetlen. Emellett megsemmisítik valamennyi baromfiágazat életképtelenül megszületett egyedeit is.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Gázosításos módszerrel semmisítik meg Magyarországon a felesleges naposcsibéket - közölte az agrárszektor.hu-val a Nébih. Előzőleg a Bors írt arról, hogy "élve darálnak le egymillió naposcsibét Magyarországon". Korábban pedig a német Bild című napilap közölt "Horror!" címmel cikket arról, hogy tiltakozók a Németországban alkalmazott, brutális "ledarálás" miatt petíciót nyújtottak be Cristian Schmidt mezőgazdaságért felelős miniszterhez, amelyet pár nap alatt több mint 125 ezren írtak alá. Az állatkínzásnak tartott megsemmisítés miatt a Bors is aláírásgyűjtést indított.

A gyors halált okozó mechanikus berendezések uniós használatát egy 2009-től hatályos európai uniós rendelet engedélyezi - közölte az agrárszektor.hu-val a Nébih. Alapvető szempont, hogy így csak 72 óránál fiatalabb csibéket lehet megsemmisíteni, és a gépekkel az állatokat azonnali és szenvedésmentes módon kell leölni.

A Nébih a német viszonyokat részletesen nem ismeri, azt viszont az agrárszektor.hu-nak hangsúlyozta, hogy Magyarországon a keltetők a másik engedélyezett módszert, a széndioxid gázos leölést használják. Nálunk az összes kikelt naposbaromfi mintegy 3 százalékát semmisítik meg gázos eljárással. A tojástermelésben általában azokat a kakasokat ölik le, amelyek felnevelése nem gazdaságos. Emellett megsemmisítik a teljes baromfiszektor életképtelenül világra jött egyedeit is.

Magyarországon évente összesen 250 millió baromfit keltetnek, amelynek túlnyomó része - csaknem 200 millió egyed - húshasznú (broiler) csirke. E hasznosítási módban valamennyi kakast felnevelik, az árutojás-termelő tojóállományoknál viszont más a helyzet. Ebben az ágazatban évente több mint 2 millió tojóhibrid naposcsibét keltetnek, de itt a Nébih szerint a hasonló mennyiségben világra jött kakasok felnevelése gazdaságtalan lenne, a rossz húsformák miatt pedig értékesíteni sem lehetne azokat.

Évente összesen 6-7 millió naposbaromfit kell leölni
A hazai tojástermelésben leölt naposcsibék (kakasok) száma évi 2,3-2,4 millióra tehető. Ezt növeli a teljes baromfiszektorban - a csirke- a liba-, a kacsa- és a pulykaágazatban - életképtelenül vagy "kelésgyengén" megszülető, 4-5 millió darab naposbaromfi, amelyet szintén megsemmisítenek. Így évente 6-7 millió napos szárnyast ölnek le széndioxidos gázosítással. Megközelítőleg így jön ki a 250 millió darabos, éves összkeltetéshez viszonyított háromszázalékos Nébih-szerinti megsemmisítési arány.

A németországi módszert mutatja be az alábbi videó:

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. szeptember 24. 15:32