Mit nekünk a súlyos tejkrízis: nem mentek vágóhídra a tehenek

agrarszektor.hu
A rendkívül súlyos tejpiaci válság ellenére is nőtt Magyarországon a szarvasmarha-állomány, bár a termelők folyamatosan telepeik felszámolásával fenyegetőztek a veszteséget hozó, alacsony felvásárlási árak miatt. A sertésállomány viszont megint csökkent, miközben a juhok száma nőtt, a baromfiállomány pedig összességében stagnált.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Nyilvánosságra hozta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a 2016. június elsejére vonatkozó hazai állatállomány-adatokat. A statisztikák szerint a szarvasmarha-állomány 2010 óta tartó növekedése tovább folytatódott, dacára a rendkívül súlyos, demonstrációkhoz vezető európai és hazai tejválságnak. A sertésállomány ugyanakkor 99 ezerrel csökkent, míg az elmúlt egy évben a juhok száma 34 ezerrel nőtt, a tyúkállomány 1,2 millióval zsugorodott, a teljes baromfiállomány pedig stagnált.

Részletesebben ezt állapította meg a KSH:

- 14 ezerrel emelkedett a szarvasmarhák száma a 2015. június 1-jeihez képest, és elérte a 832 ezret. A tehénállomány egy év alatt 11 ezerrel nőtt.
- A sertések száma 3 millió volt, 99 ezerrel kevesebb az egy évvel korábbinál. Az anyakocák száma 21 ezerrel csökkent a 2015. júniusi állományhoz viszonyítva.
- A tyúkok száma 36,7 millió volt, 1,2 millióval kevesebb az egy évvel korábbinál.
- A tojóállomány 10,7 millió, egy év alatt 539 ezerrel csökkent.
- A juhállomány 1,2 millió volt, 34 ezerrel több, míg az anyajuhok száma 809 ezer, 49 ezerrel kevesebb a 2015. júniusinál.

2016. júniusban 2015 decemberéhez képest:

- A szarvasmarha- és a tehénállomány száma egyaránt nőtt, az előbbi 12 ezerrel, míg az utóbbi 10 ezerrel.
- A sertések száma 99 ezerrel, az anyakocák száma 14 ezerrel lett kevesebb.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?