Mit nekünk a súlyos tejkrízis: nem mentek vágóhídra a tehenek

agrarszektor.hu
A rendkívül súlyos tejpiaci válság ellenére is nőtt Magyarországon a szarvasmarha-állomány, bár a termelők folyamatosan telepeik felszámolásával fenyegetőztek a veszteséget hozó, alacsony felvásárlási árak miatt. A sertésállomány viszont megint csökkent, miközben a juhok száma nőtt, a baromfiállomány pedig összességében stagnált.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Nyilvánosságra hozta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a 2016. június elsejére vonatkozó hazai állatállomány-adatokat. A statisztikák szerint a szarvasmarha-állomány 2010 óta tartó növekedése tovább folytatódott, dacára a rendkívül súlyos, demonstrációkhoz vezető európai és hazai tejválságnak. A sertésállomány ugyanakkor 99 ezerrel csökkent, míg az elmúlt egy évben a juhok száma 34 ezerrel nőtt, a tyúkállomány 1,2 millióval zsugorodott, a teljes baromfiállomány pedig stagnált.

Részletesebben ezt állapította meg a KSH:

- 14 ezerrel emelkedett a szarvasmarhák száma a 2015. június 1-jeihez képest, és elérte a 832 ezret. A tehénállomány egy év alatt 11 ezerrel nőtt.
- A sertések száma 3 millió volt, 99 ezerrel kevesebb az egy évvel korábbinál. Az anyakocák száma 21 ezerrel csökkent a 2015. júniusi állományhoz viszonyítva.
- A tyúkok száma 36,7 millió volt, 1,2 millióval kevesebb az egy évvel korábbinál.
- A tojóállomány 10,7 millió, egy év alatt 539 ezerrel csökkent.
- A juhállomány 1,2 millió volt, 34 ezerrel több, míg az anyajuhok száma 809 ezer, 49 ezerrel kevesebb a 2015. júniusinál.

2016. júniusban 2015 decemberéhez képest:

- A szarvasmarha- és a tehénállomány száma egyaránt nőtt, az előbbi 12 ezerrel, míg az utóbbi 10 ezerrel.
- A sertések száma 99 ezerrel, az anyakocák száma 14 ezerrel lett kevesebb.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?