Itt az igazság a hazai napraforgóról és kukoricáról: meglepő adatok láttak napvilágot

Itt az igazság a hazai napraforgóról és kukoricáról: meglepő adatok láttak napvilágot

MTI
Közel 8,5 millió tonna kukoricát takarítottak be tavaly Magyarországon, ami 2016 óta a legjobb terméseredmény volt. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH), az MTVA Sajtóarchívuma és az MTI friss adatközlése alapján azonban látható, hogy az idei kukoricatermés ennél jóval kevesebb lesz, az előzetes becslés szerint 6 millió tonna körül fog mozogni. Napraforgóból a nem végleges adatok szerint 1,7 millió tonnát takarítottak be a magyar földeken, ami lényegében megegyezik az előző évek mennyiségével.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

2021-ben az 1 millió hektáron vetett kukoricából az előzetes adatok szerint mintegy 6 millió tonnát takarítottak be, ami mindössze csak 65-70%-a az előző évek termésátlagának. A KSH, az MTVA Sajtóarchívuma és az MTI legfrissebb grafikonja szerint egy négyéves, 2017-től 2020-ig tartó trendet tört meg az idei gyengébb terméseredmény. A 6 tonna/hektáros terméshozam az előző évek átlagánál mintegy 26%-kal kevesebb, ahogy arról az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Tavaly több mint 8,4 millió tonna kukoricát takarítottak be a magyar földekről, amely az utóbbi évek egyik legjobb eredménye volt. Az elmúlt évtizedben korábban csak két évben, 2014-ben és 2016-ban volt jobb a termés, ráadásul a 2014-es terméseredmény a maga több mint 9,3 millió tonnájával a vizsgált időszak abszolút legjobbja volt. A grafikont elnézve azonban látható, hogy ha valamelyik éven rosszabb is volt a kukorica terméseredménye, a következő esztendőben mindig jobb lett a termés.

A kukorica terméseredménye Magyarországon (2000-2021) (Forrás: KSH/MTVA Sajtóarchívum/MTI)

A napraforgó viszont a magyar mezőgazdaság egyik legnagyobb nyertesének tekinthető. Húsz év alatt több mint a duplájára nőtt a napraforgó vetésterülete Magyarországon, a betakarított termésmennyiség pedig több mint a háromszorosára emelkedett, amint azt az Agrárszektor is megírta korábban.

EZ IS ÉRDEKELHET

Napraforgót idén 655 ezer hektáron vetettek a magyar gazdák, amelyről az előzetes adatok alapján 1,7 millió tonnát takarítottak be. Ez 2,6 tonna/hektáros hozamot jelent, ami 5-10%-al gyengébb a tavalyi értékhez és az elmúlt öt év átlagához viszonyítva. Ugyanakkor az idén betakarított napraforgótermés lényegében megegyezik az elmúlt évek eredményével.

A napraforgó terméseredménye Magyarországon (2000-2021) (Forrás: KSH/MTVA Sajtóarchívum/MTI)

Az idei évben a nyári szárazság és csapadékhiány miatt zömében átlag alatti értékeket vártak a szakemberek, főleg a dél-alföldi területeken volt súlyos a probléma. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) előrejelzésében a napraforgó várható átlagtermését 2,65 tonna/hektárra is módosította a korábbi 2,73-ról, ám a végső eredmény ennél is kevesebb lett. Ennek ellenére mégis elmondható, hogy a napraforgó átlagos évet zárt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?