2022. augusztus 16. kedd Ábrahám

Óriási pech! - Visszatért hozzánk a madárinfluenza

MTI
Újabb két Bács-Kiskun megyei baromfitelepen mutattak ki madárinfluenzát, a vírus továbbterjedése érdekében mindkét helyen megkezdték az állatok leölését. A megbetegedéseknél ezúttal is a H5N8 vírustörzset azonosították. Balszerencse, mert március 30-án oldották fel idehaza az utolsó korlátozásokat is, így Magyarország június 10-én visszanyerhette volna mentességi státuszát.

Két kiskunfélegyházi állományban, egy liba- és egy kacsatartó telepen emelkedett meg az elpusztult állatok száma, és megjelentek a madárinfluenzára jellemző klinikai tünetek is - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közleményében. Az állategészségügyi szolgálat a fertőzött gazdaságok körül 3 kilométer sugarú védőkörzetet és 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetet rendelt el.

A vírus terjedésének megakadályozása érdekében a szakemberek megkezdték - állami kártalanítás mellett - a mintegy 10 500 liba és 10 370 kacsa leölését. A védőkörzet Kiskunfélegyházán kívül Petőfiszállás külterületét érinti, míg a megfigyelési körzetbe Bugac, Gátér, Pálmonostora és Petőfiszállás belterülete, valamint Fülöpjakab, Jászszentlászló, Kunszállás és Tiszaalpár külterülete esik bele.

Fotó: MTI/Rosta Tibor

A kimutatott vírustörzs megegyezik a járvány során korábban a többi állományban azonosított vírustörzzsel, ami a házi és vadon élő madarakra veszélyes, emberi megbetegedést azonban eddig még nem okozott. Annál nagyobb lehet viszont az anyagi kár, hiszen március 30-án feloldották a két utolsó, Jász-Nagykun-Szolnok megyei gazdaságok körüli korlátozást is, így június 10-én hazánk visszanyerhette volna mentes státuszát.

2016. november 3. és 2017. február  25. között összesen 234 baromfiállományban mutatta ki a Nébih laboratóriuma magas patogenitású madárinfluenza (H5N8 törzs) jelenlétét. A vadmadarak lehetséges fertőzésközvetítő szerepe miatt Bognár Lajos országos főállatorvos már 2016 novemberében, a betegség első megjelenésénél elrendelte a baromfik fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen történő etetését és itatását, valamint a takarmány zárt, fedett helyen tárolását. Emellett továbbra is érvényes az év eleji határozata, ami előírja a baromfik zártan tartását az ország teljes területén.

A H5N8-as vírustörzs jelenlétét kimutatták már Csehországban, Szlovákiában, Horvátországban, Ausztriában, Németországban, Hollandiában, Lengyelországban, Romániában, Bulgáriában, Görögországban, Olaszországban, Angliában, Spanyolországban, Szerbiában, Macedóniában, Magyarországon, Franciaországban és a skandináv országokban is.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Portfolio Future of Finance 2022
Valami másik kis szöveg
EZT OLVASTAD MÁR?