2023. szeptember 22. péntek Móric

Pánikot okoz, hogy menekülnek a külföldiek a brit farmokról

agrarszektor.hu
Sok külföldi munkavállaló hagyja el a brit sertéstartó gazdaságokat a Brexit miatt. A távozók úgy érzik, már "nem szívesen látott vendégek" Nagy-Britanniában és a font értékcsökkenése miatt az elérhető bérek sem annyira vonzók a számukra.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Egyre nagyobb problémát jelent a sertéságazati gazdálkodók számára a külföldi munkavállalók felvétele az Egyesült Királyságban, emiatt a költségeik is egyre magasabbak - számolnak be a súlyosbodó helyzetről nemzetközi hírforrások. A Brexit miatt sok munkavállaló már hátat fordított Nagy-Britanniának, és inkább a hazamenetel mellett döntött.

A Brexit miatt sok munkavállaló úgy érzi, már nem szívesen fogadják őket a britek. Emellett a font értékvesztése nyomán az elérhető bérek sem annyira szimpatikusak a számukra.

Október 13-án zárul le a brit sertéságazati érdekképviselet (NPA) felmérése, amelyben a munkaerőhelyzetet térképeztik fel. A már meglévő válaszokból is egyértelműen látszik, hogy a helyzet sokkal rosszabb tavalyhoz képest. A válaszok emellett abban is megerősítették a szervezetet, hogy a sertéstenyésztők nagymértékben támaszkodnának a külföldi munkavállalókra.

A felmérésből látszik, hogy nem csak az alkalmi munkaerő hagyja el a sertésszektort, hanem az állandó munkavállalók is távoznak. Ez egyaránt vonatkozik a feldolgozó és egyéb kapcsolódó iparágakra is. Ezért az érdekképviselet szerint komoly hatása lehet a brit sertéságazatra, ha a Brexit ennyire befolyásolja majd a munkaerőhelyzetet.

A brit gazdaság ma arra is keresi a választ, milyen az EU-ban foglalkoztatott munkavállalók helyzete és az általuk elvégzett munka típusa. Tisztábban akarják látni, melyek az EU-s munkalehetőségek előnyei és hátrányai, illetve a jövőbeni változások várható hatásai. Emellett arra is törekednek, hogy megvizsgálják az Európai Unió és a brit munkaerőpiac közötti kapcsolatokat, valamint a munkaerő foglalkoztatásával kapcsolatos kérdéseket, beleértve a képzettségi szinteket és az oktatási intézmények képzési lehetőségeit is.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?