Új határidőre kell figyelniük a tehéntartóknak

agrarszektor.hu
Másfél hónappal lerövidült az a határidő, ameddig az anyatehéntartók bejelenthetik szaporítási eseményeiket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih). A gazdálkodóknak a bejelentéseket idén január 31-ig kell megtenniük.

Változtak az előírások a 2017-es egységes támogatási kérelemben benyújtott termeléshez kötött uniós anyatehéntartási támogatásnál, illetve az átmeneti nemzeti anyatehéntartási támogatásnál. A Földművelésügyi Minisztérium ugyanis módosította az úgynevezett szaporítási események bejelentési határidejét a jogcímrendeletekben.

A korábbi határidő másfél hónappal rövidült, így a támogatási évet követő év január 31-ig be kell jelenteni minden érintett szaporítási eseményt.

A két támogatás valamelyikének elnyeréséhez a gazdálkodók kötelesek a szaporítási eseményekre vonatkozóan adatszolgáltatást teljesíteni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal termékenyítési rendszerébe (TER). Ezt papíralapon, vagy weben tehetik meg. A www.enar.hu oldalon elérhetők a letölthető papíralapú bizonylatok és kitöltési útmutatóik.

A támogatással érintett állatok és tenyészetek adminisztratív ellenőrzésénél kizárólag azok az adatok tekinthetők elfogadhatónak, amelyeket az ENAR nyilvántartásba már bejelentettek. Fontos, hogy a támogatási kérelem benyújtási időszakának végéig szerepeljenek az adatok a nyilvántartásban, figyelemmel a juh ENAR és a szarvasmarha ENAR rendeletek szerinti bejelentési határidőkre is. A birtokon tartási idő alatt bekövetkezett szaporítási eseménynél csak a tárgyévet követő év január 31-ig bejelentett és nyilvántartott adatok fogadhatók el.

Az embrióátültetéseket csak az arra jogosult, a Nébih embrió-alrendszeréhez hozzáféréssel rendelkező szakember jelentheti be, aki egyébként a tevékenységet is végezte. A termékenyítési jegyet a mesterséges termékenyítésekről a Nébih-nél regisztrált inszeminátorok állítják ki, akik az Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló Kft.-től szerzik be a sorszámozott tömböket. A bizonylatot papír alapon a Nébih-ENAR címére kell beküldeni.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint minden gazdálkodó számára javasolt a Nébih-es webes bizonylatrögzítő felületek használata,

amelyet az érintett tenyészet tartója ügyfélkapun keresztül elektronikusan érhet el.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?