Itt a figyelmeztetés: ezt sok magyar gazdának meg kell tennie július 9-ig

Itt a figyelmeztetés: ezt sok magyar gazdának meg kell tennie július 9-ig

agrarszektor.hu
A termeléshez kötött anyajuhtartás támogatás 100 napos birtokon tartási időszaka megkezdődött április 1-jén. Felhívják a figyelmet, hogy a birtokon tartási időszak minden napján (július 9-ig) meg kell lenni (az ENAR-nyilvántartás szerint is) a megfelelő korú, 2024. július 9-én éves kort betöltő, támogatásra jogosult igényelt állategyednek.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az anyajuhok utáni támogatási kérelmeket idén is az egységes kérelemmel lehet benyújtani elektronikus formában a MÁK által erre a célra kialakított felületen - írja a Magyar Állattenyésztők Szövetsége (MÁSZ). A MÁK rendszere a tavalyi évhez hasonlóan felkínálja a gazdálkodóhoz köthető mindazon állatokat, amelyek a rendelkezésre álló adatok alapján potenciálisan megfelelhetnek a jogosultsági feltételeinek, azaz ún. megszemélyesített kérelmek lesznek. A kedvezményezettek a megszemélyesített adatokat kiegészíthetik, jóváhagyhatják. Kérelembenyújtás előtt feltétlenül ellenőrizni kell a fülszámokat!

A kérelemben szereplő egyed kiesése (házi vágás, elhullás, elveszés) esetén a mezőgazdasági termelő az anyajuhtartás támogatására bejelentett állategyed kiesését a kiesés időpontjától számított 15 napon belül köteles bejelenteni a Nébih számítógépes adatbázisába. A tenyészetből történő kiszállítás (értékesítés) esetén pedig 7 napon belül a szállítólevelet be kell küldenie a Nébih-adatbázisba.

A támogatás szakmai feltétele az állattenyésztésről szóló kormányrendeletben foglaltak szerinti szakszerű apaállathasználat, illetve gondoskodni kell a tenyészetében tartott állatállomány juh-kecske ENAR-rendelet (182/2009. FVM) szerinti tartós jelöléséről, folyamatos nyilvántartásáról és az adatok bejelentéséről az adatbázisba. A támogatások igényléséhez - csak rendkívül indokolt esetek kivételével - kölcsönapaállat-használatot nem vesznek figyelembe az igazolás során, minden tenyészetben saját tulajdonú kossal kell rendelkeznie a kedvezményezettnek, melynek beszerzéséhez állami támogatás igényelhető. A kölcsönapaállat-használat esetében is a termékenyítési időszak idején az apaállatnak a használó juhtartó tenyészetében kell lennie ENAR-nyilvántartásban is!

A cikk forrása: Magyar Állattenyésztők Szövetsége

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 13. 13:31