Itt a figyelmeztetés: ezt sok magyar gazdának meg kell tennie július 9-ig

Itt a figyelmeztetés: ezt sok magyar gazdának meg kell tennie július 9-ig

agrarszektor.hu
A termeléshez kötött anyajuhtartás támogatás 100 napos birtokon tartási időszaka megkezdődött április 1-jén. Felhívják a figyelmet, hogy a birtokon tartási időszak minden napján (július 9-ig) meg kell lenni (az ENAR-nyilvántartás szerint is) a megfelelő korú, 2024. július 9-én éves kort betöltő, támogatásra jogosult igényelt állategyednek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az anyajuhok utáni támogatási kérelmeket idén is az egységes kérelemmel lehet benyújtani elektronikus formában a MÁK által erre a célra kialakított felületen - írja a Magyar Állattenyésztők Szövetsége (MÁSZ). A MÁK rendszere a tavalyi évhez hasonlóan felkínálja a gazdálkodóhoz köthető mindazon állatokat, amelyek a rendelkezésre álló adatok alapján potenciálisan megfelelhetnek a jogosultsági feltételeinek, azaz ún. megszemélyesített kérelmek lesznek. A kedvezményezettek a megszemélyesített adatokat kiegészíthetik, jóváhagyhatják. Kérelembenyújtás előtt feltétlenül ellenőrizni kell a fülszámokat!

A kérelemben szereplő egyed kiesése (házi vágás, elhullás, elveszés) esetén a mezőgazdasági termelő az anyajuhtartás támogatására bejelentett állategyed kiesését a kiesés időpontjától számított 15 napon belül köteles bejelenteni a Nébih számítógépes adatbázisába. A tenyészetből történő kiszállítás (értékesítés) esetén pedig 7 napon belül a szállítólevelet be kell küldenie a Nébih-adatbázisba.

A támogatás szakmai feltétele az állattenyésztésről szóló kormányrendeletben foglaltak szerinti szakszerű apaállathasználat, illetve gondoskodni kell a tenyészetében tartott állatállomány juh-kecske ENAR-rendelet (182/2009. FVM) szerinti tartós jelöléséről, folyamatos nyilvántartásáról és az adatok bejelentéséről az adatbázisba. A támogatások igényléséhez - csak rendkívül indokolt esetek kivételével - kölcsönapaállat-használatot nem vesznek figyelembe az igazolás során, minden tenyészetben saját tulajdonú kossal kell rendelkeznie a kedvezményezettnek, melynek beszerzéséhez állami támogatás igényelhető. A kölcsönapaállat-használat esetében is a termékenyítési időszak idején az apaállatnak a használó juhtartó tenyészetében kell lennie ENAR-nyilvántartásban is!

A cikk forrása: Magyar Állattenyésztők Szövetsége

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?