Szürke marha: Így lesz piacképes a borjú 8 hónap alatt

agrarszektor.hu
A Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete bruttó 300 ezer euró, mintegy 90 millió forint uniós forrást nyert el a fajta hústermékeinek harmadik országbeli promóciójához. A célországok: Szaúd-Arábia, Kuvait és Svájc. A merész lépéshez az kellett, hogy a génmegőrzők "szent tehenét" charolais-val keresztezzék.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A magyar szürke marha húsa különleges minőségű termék, amit 2011 óta az unió is elismer, európai oltalom alá helyezte. Az agrártárca génmegőrzésre szánt forrásokkal, termeléshez kötött támogatásokkal és átmeneti nemzeti támogatásokkal is segíti a magyar szürke szarvasmarha tenyésztését, ám ezek optimális esetben csak kiegészítő jellegűek, a tenyésztés gazdaságosságát a piaci sikerességnek kell meghatároznia - mondta Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára egy sajtótájékoztatón Budapesten. Hozzátette: a 300 ezer eurós forrás célja, hogy a fajtát tenyésztő egyesület új értékesítési csatornákat találjon a különleges értékű élelmiszernek.

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A szürke marha azonban lassan fejlődik, húsformái és hússzerkezete is más, mint egy intenzív fajtáé. Bár a belőle készülő áru egyedi és a speciális fogyasztói igényekhez jól igazodik, lehetne sokkal piacosabb terméket is előállítani vele. Baracskay Lajos, a fajtaegyesület elnöke az agrárszektor.hu kérdésére elmondta, hogy az előrelépéshez szükség volt a fajta keresztezésére is. "Szürke marha a kihordó anya, charolais az apa. A borjút 8 hónapra vágjuk, vagy egyéves korban elviszik a külföldi vevők. Ami nem kel el, azt még egy évig továbbhizlaljuk, végül itthon vágva, csontozva, vákuum-csomagolva kerül ki a célpiacokra a konyhakész termék."

EZ IS ÉRDEKELHET
Az áruelőállító program két éve indult el hivatalosan, a 320 hazai tenyésztő nagyjából fele már hosszabb-rövidebb ideje alkalmazza is ezt a gyakorlatot. Három nagyobb vágóhíd fogadja a hazai szürke marhát, hogy ne lábon, hanem nagyobb hozzáadott értékű termék formájában hagyhassa el az országot. A tenyésztők nem titkolt célja, hogy a várhatóan csökkenő támogatások mellett is rentábilissá tegyék a marhatartást. A piacok kiépítésében nagy segítséget jelent az ágazatnak a 300 ezer eurós promóció.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?