Bezárt a világhírű marhapiac: utoljára tartottak árverést a népszerű helyen

Bezárt a világhírű marhapiac: utoljára tartottak árverést a népszerű helyen

MTI
Utoljára tartottak marha- és borjúárverést pénteken az argentin főváros, Buenos Aires történelmi marhapiacán, ahol hajdan napi 30 ezer szarvasmarha is gazdát cserélt.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A város szívében, a Mataderos nevű negyedben fekvő 34 hektáros szabadtéri piac, az 1900-ban létesült Mercado de Liniers részint elveszítette jelentőségét, részint korszerűtlenné vált. Míg fénykorában napi 30 ezer szarvasmarhát árvereztek el a világ egyik legnagyobb marhapiacán, a Mercado de Liniers napjainkban már csak heti háromszor tartott nyitva, és átlagosan már csak napi 7000 jószág váltott tulajdonost. A jövő héttől a város kapuinál, Canuelasban működik a Buenos Aires-i marhapiac. Bár az argentin állattenyésztők marháik egyre nagyobb hányadát értékesítik közvetlenül a vágóhidaknak, az argentin marhahús irányárát továbbra is a piaci árverések határozzák meg.

A Mercado de Liniers a hatalmas fakarámjaival, sáros járataival, az árakat kiabáló vásárlóival és sajátos argentin cowboyaival, a gauchókkal már kissé idejétmúltnak számított, bár a hagyományok kedvelői itt, a modern milliós metropolisz közepén még megtalálták a tradicionális gauchókultúra nyomait. Az átköltöztetést már 2007-ben elhatározták, de többször is elhalasztották. A nagy teherautóforgalom nagyon zavarta a piac környékén élőket. Naponta 300-400 teherautónyi szarvasmarhát szállítottak be a városba a térségből, ahol eladták, majd újra elszállították őket. 

Ennek nem volt semmi értelme

 - mondta a tévében Carlos Colombo marhakereskedő.

Valaha a marhatartás tette gazdaggá Argentínát, és még ma is jelentős gazdasági tényező, a pampákon 53 millió szarvasmarha legel. Bár az argentinok is egyre kevesebb marhahúst esznek, fejenként évi 47,7 kilóval még mindig a világ legnagyobb fogyasztói, megelőzve az uruguayiakat, az amerikaiakat és a brazilokat. A marhahús teszi ki az argentin export öt százalékát, az argentin marhatenyésztők tavaly 2,8 milliárd dollárnyi marhahúst értékesítettek külföldön, főleg Kínában, Izraelben, Chilében és Németországban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?