Vészhelyzet Belgiumban: sok ezer sertést ölhetnek le

MTI
Mintegy négyezer sertést vág le várhatóan Belgium az afrikai sertéspestis (ASP) megelőzése érdekében, miután nemrégiben összesen kilenc vaddisznóban mutatták ki a vírust. Több ország is embargót vezetett be a belga sertéshúsra.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Szeptember közepén és azt követően kilenc ASP-t hordozó vaddisznót találtak egy 630 négyzetkilométeres területen Belgiumban, az ország dél-keleti, Luxemburggal határos régiójában - közölte a La Libre Belgique című belga napilap. Annak érdekében, hogy a vírus ne terjedjen tovább, egészségi állapotuktól függetlenül mindent sertést levágnának az érintette területen, amely csaknem négyezer állatot jelent. Az Európai Bizottság helyeselte a döntést, amely véleményük szerint az egész európai húsiparra nézve kedvezően hat majd.

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye, az Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. A konferencián az afrikai sertéspestis is központi téma lesz, így szó lesz a védekezéssel kapcsolatos hatósági intézkedésekről és elvárásokról, valamint a változó piaci helyzetről és értékesítési lehetőségekről. Emellett napirendre kerülnek a meghatározó állattenyésztési ágazatok - sertés, baromfi, szarvasmarha - jövő évi támogatásai, fejlesztési lehetőségei és szabályozási változásai. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát november 28-29-én!


Belgium egy héttel ezelőtt 63 ezer hektárra kiterjedő, fakitermelési és erdőjárási tilalmat vezetett be az érintett régióban. A lépés célja, hogy a vaddisznók ne riadjanak meg, és ne vándoroljanak át más területekre, akár a szomszédos Németországban, vagy Luxemburgba. Az intézkedés október közepéig marad érvényben. A döntésre azt követően került sor, hogy az afrikai sertéspestis miatt Dél-Korea, Kína, Fehéroroszország, a Dél-Afrikai Köztársaság, Tajvan, Mexikó, a Fülöp-szigetek, Japán és Szingapúr a sertéshúsra, Ukrajna és Szerbia a sertéshús mellett más hústermékekre is embargót vezetett be azt követően, hogy Belgiumban megtalálták a fertőzött vaddisznókat. 

Belgiumban mintegy 6 millió sertés tartanak, és ezzel az uniós országok között a nyolcadik helyet foglalják el. A legtöbb sertést, a teljes belga állomány 93 százalékát Flandriában tartják, ahol a vágóhidakon több mint egymillió tonna sertéshúst dolgoznak fel évente. A hús mintegy kétharmadát szállítják külföldre. Az embargót bevezető országok közül Kína és Dél-Korea a belga sertéshúsexport mintegy 45 százalékát vásárolta. A belga sertéshús az uniós piacon körülbelül 5 százalékos részarányt képvisel. A teljes belga sertéshúsexport értéke tavaly elérte az 1,27 milliárd eurót.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?