Vészhelyzet Belgiumban: sok ezer sertést ölhetnek le

MTI
Mintegy négyezer sertést vág le várhatóan Belgium az afrikai sertéspestis (ASP) megelőzése érdekében, miután nemrégiben összesen kilenc vaddisznóban mutatták ki a vírust. Több ország is embargót vezetett be a belga sertéshúsra.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Szeptember közepén és azt követően kilenc ASP-t hordozó vaddisznót találtak egy 630 négyzetkilométeres területen Belgiumban, az ország dél-keleti, Luxemburggal határos régiójában - közölte a La Libre Belgique című belga napilap. Annak érdekében, hogy a vírus ne terjedjen tovább, egészségi állapotuktól függetlenül mindent sertést levágnának az érintette területen, amely csaknem négyezer állatot jelent. Az Európai Bizottság helyeselte a döntést, amely véleményük szerint az egész európai húsiparra nézve kedvezően hat majd.

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye, az Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. A konferencián az afrikai sertéspestis is központi téma lesz, így szó lesz a védekezéssel kapcsolatos hatósági intézkedésekről és elvárásokról, valamint a változó piaci helyzetről és értékesítési lehetőségekről. Emellett napirendre kerülnek a meghatározó állattenyésztési ágazatok - sertés, baromfi, szarvasmarha - jövő évi támogatásai, fejlesztési lehetőségei és szabályozási változásai. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát november 28-29-én!


Belgium egy héttel ezelőtt 63 ezer hektárra kiterjedő, fakitermelési és erdőjárási tilalmat vezetett be az érintett régióban. A lépés célja, hogy a vaddisznók ne riadjanak meg, és ne vándoroljanak át más területekre, akár a szomszédos Németországban, vagy Luxemburgba. Az intézkedés október közepéig marad érvényben. A döntésre azt követően került sor, hogy az afrikai sertéspestis miatt Dél-Korea, Kína, Fehéroroszország, a Dél-Afrikai Köztársaság, Tajvan, Mexikó, a Fülöp-szigetek, Japán és Szingapúr a sertéshúsra, Ukrajna és Szerbia a sertéshús mellett más hústermékekre is embargót vezetett be azt követően, hogy Belgiumban megtalálták a fertőzött vaddisznókat. 

Belgiumban mintegy 6 millió sertés tartanak, és ezzel az uniós országok között a nyolcadik helyet foglalják el. A legtöbb sertést, a teljes belga állomány 93 százalékát Flandriában tartják, ahol a vágóhidakon több mint egymillió tonna sertéshúst dolgoznak fel évente. A hús mintegy kétharmadát szállítják külföldre. Az embargót bevezető országok közül Kína és Dél-Korea a belga sertéshúsexport mintegy 45 százalékát vásárolta. A belga sertéshús az uniós piacon körülbelül 5 százalékos részarányt képvisel. A teljes belga sertéshúsexport értéke tavaly elérte az 1,27 milliárd eurót.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Az IKR Agrárral a gabonapiacon az egész kontinens erőforrása a gazdáért dolgozik (x)

Az orosz-ukrán háború miatt a piacokat elöntő olcsó gabona, hazánk legfontosabb olaszországi exportpiacán feltörekvő szerb és román termelők – az elmúlt években a magyar vetésstruktúra fennmaradását a legtöbben az éghajlatváltozástól féltették, de látszik, hogy az agrárium legégetőbb kihívását az erősödő partnerek jelentik.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 14. 06:02