2024. július 27. szombat Olga, Liliána

Vészhelyzet Belgiumban: sok ezer sertést ölhetnek le

MTI
Mintegy négyezer sertést vág le várhatóan Belgium az afrikai sertéspestis (ASP) megelőzése érdekében, miután nemrégiben összesen kilenc vaddisznóban mutatták ki a vírust. Több ország is embargót vezetett be a belga sertéshúsra.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Szeptember közepén és azt követően kilenc ASP-t hordozó vaddisznót találtak egy 630 négyzetkilométeres területen Belgiumban, az ország dél-keleti, Luxemburggal határos régiójában - közölte a La Libre Belgique című belga napilap. Annak érdekében, hogy a vírus ne terjedjen tovább, egészségi állapotuktól függetlenül mindent sertést levágnának az érintette területen, amely csaknem négyezer állatot jelent. Az Európai Bizottság helyeselte a döntést, amely véleményük szerint az egész európai húsiparra nézve kedvezően hat majd.

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye, az Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. A konferencián az afrikai sertéspestis is központi téma lesz, így szó lesz a védekezéssel kapcsolatos hatósági intézkedésekről és elvárásokról, valamint a változó piaci helyzetről és értékesítési lehetőségekről. Emellett napirendre kerülnek a meghatározó állattenyésztési ágazatok - sertés, baromfi, szarvasmarha - jövő évi támogatásai, fejlesztési lehetőségei és szabályozási változásai. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát november 28-29-én!


Belgium egy héttel ezelőtt 63 ezer hektárra kiterjedő, fakitermelési és erdőjárási tilalmat vezetett be az érintett régióban. A lépés célja, hogy a vaddisznók ne riadjanak meg, és ne vándoroljanak át más területekre, akár a szomszédos Németországban, vagy Luxemburgba. Az intézkedés október közepéig marad érvényben. A döntésre azt követően került sor, hogy az afrikai sertéspestis miatt Dél-Korea, Kína, Fehéroroszország, a Dél-Afrikai Köztársaság, Tajvan, Mexikó, a Fülöp-szigetek, Japán és Szingapúr a sertéshúsra, Ukrajna és Szerbia a sertéshús mellett más hústermékekre is embargót vezetett be azt követően, hogy Belgiumban megtalálták a fertőzött vaddisznókat. 

Belgiumban mintegy 6 millió sertés tartanak, és ezzel az uniós országok között a nyolcadik helyet foglalják el. A legtöbb sertést, a teljes belga állomány 93 százalékát Flandriában tartják, ahol a vágóhidakon több mint egymillió tonna sertéshúst dolgoznak fel évente. A hús mintegy kétharmadát szállítják külföldre. Az embargót bevezető országok közül Kína és Dél-Korea a belga sertéshúsexport mintegy 45 százalékát vásárolta. A belga sertéshús az uniós piacon körülbelül 5 százalékos részarányt képvisel. A teljes belga sertéshúsexport értéke tavaly elérte az 1,27 milliárd eurót.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31