Egy óriási piac, ahová csak a lengyelek tehetik be a lábukat

agrarszektor.hu
Lengyelország 2012-ben kapott hozzáférést a kínai piachoz, de a 2016-ban Európát általánosan sújtó madárinfluenza idején ezt az országot is kitiltották a kelet-ázsiai óriás területéről. Most ismét ők az egyetlen európai tagállam, amelyik hozzáfér Ázsia legnagyobb piacához.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

Hogy mennyire nehézkes a bejutás a kínai piacra, azt jól szemlélteti az is, hogy egy már meglévő kereskedelmi partnerüket is milyen lassan engedik vissza a területükre egy járvány kitörése után. Noha a lengyelek 2012 óta szállíthattak baromfit a kelet-ázsiai piacra, a 2016-ban kitört madárinfluenza hivatalosan elismert megszűnte után még csaknem egy évbe telt, mire az export lehetőségét újra megadták Európa legnagyobb szárnyas-előállítójának.

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye! Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. Az agrárium legforróbb témái két napban. Gazdák, agrár- és élelmiszeripari vállalkozók, döntéshozók, szakpolitikusok egy helyen és időben, csak a siófoki Agrárszektor Konferencián!
Lengyelország az egyetlen európai ország, amelyik egyáltalán rendelkezik baromfibeszállítási engedéllyel Kínába, és a világon is mindössze négy ilyen ország található még.

A lengyelek egyébként nem estek kétségbe, amikor elvesztítették a kínai piacot. Legnagyobb ázsiai kereskedelmi partnerük ugyanis Hongkong, ahová a teljes Kínába szánt mennyiséget át tudták irányítani - ezen a kapun keresztül jutottak be a keleti kontinensre, áll az USDA legfrissebb összefoglalójában.


2018-ban a lengyel baromfitermelés három százalékkal bővülhet a 2017. évihez képest, a többletet Európán belül értékesítik. A termelés 81 százalékát a brojlercsirke és 14 százalékát a pulykahizalás teszi ki. Csak a baromfiszektor éves szinten 2 millió tonna dél-amerikai szójababot használ fel a hizlalás során. Kacsa- és pulykakibocsátásukat jórészt Nyugat-Európa (Németország) szívja fel, az egyéb szárnyasokból (brojler és pulyka) az öreg kontinens többi országába is bőven jut. 2017-ben a teljes exportmennyiség 87 százaléka Európán belül talált vevőre.

Idén a lengyel baromfiexport mennyisége átlépi az egy millió tonnát, a termelésük fele elhagyja az országot. A bővülés mértéke csak az év első felében elérte a 10 százalékot 2017-hez képest.

2019-ben az Európán kívüli értékesítési lehetőségek miatt további 3 százalékos expanzióra számítanak a lengyelek. Nemcsak Honkongban és Kínában bíznak, Ukrajna is fontos partnerük. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?