Antibiotikum: tilos megelőző jelleggel adni!

agrarszektor.hu
Az Európai Parlament a múlt héten elfogadta az antibiotikum-használat korlátozását az állattenyésztésben. Eszerint gyógyszerekkel nem kompenzálhatóak a rossz tartási körülmények. A jogszabály egy négy éve tartó egyeztetési folyamatot zárt le.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Európai Bizottság 2014 szeptembere óta dolgozik azon a problémán, hogy egyre több az antibiotikumokra rezisztens, az emberek gyógyítását is veszélyeztető  mikroorganizmus. A jelenséget összekapcsolták a haszonállattartásban indokolatlanul nagy mennyiségben bevetett gyógyszerekkel. Miután nyilvánvaló, hogy ezen készítmények az állatorvoslásban sem nélkülözhetőek, ki kellett dolgozni, hogy pontosan mikor, mit, hogyan vethetnek be az állatorvosok a gazdaságokban, illetve támogatni kell az új gyógyszerek fejlesztését is. Ezek keretfeltételeit rögzítették most egy uniós jogszabályban.


Ha egy betegség tünetei nem diagnosztizálhatóak, akkor megelőző jelleggel nem alkalmazhatóak antibiotikumok egy-egy állatcsoportban. Gyógyszerek a jogszabály szerint csak az állatorvos által elfogadhatóan igazolt esetekben vethetőek be, jellemzően akkor, ha egy fertőzés továbbterjedését akarják megakadályozni a gazdaságban. Ha a betegség jeleit csak egyetlen egyed mutatja a csoportban, akkor csak alapos orvosi indokkal - végszükség esetén - lehet a teljes csoportot kezelésben részesíteni. Az eddigi gyakorlat szerint az állatorvosok meglehetősen együttműködőek voltak a telepvezetővel, illetve tulajdonossal:

a túltelepített állományban és a szabadtartásban is rutinszerűen írták fel az adagolandó antibiotikumot. Kérdés, lesz-e valódi kapacitás és szándék a rendszerben a helyzet ellenőrzésére és megváltoztatására.

EZ IS ÉRDEKELHET
A kórokozók antibiotikumokkal szembeni rezisztenciáját meggátolandó a jogszabály felhatalmazza az Európai Bizottságot arra, hogy azonosítson bizonyos gyógyszereket, amelyeket csak embereken lehet alkalmazni. A szöveg továbbá világosan előírja, hogy az unió területére belépő élelmiszereknek is meg kell felelniük az itteni normáknak, vagyis nem elfogadható a hozamfokozás céljából adagolt antibibitikum használata. A jogszabályalkotók ezzel a helyi termelők versenyhátrányát szeretnék tompítani a kevésbé szigorú régiókból érkező, konkurens termékekkel szemben. Az új készítmények kutatását a jogszabály azzal támogatja, hogy a fejlesztés során született adatok, technikai dokumentácók jogvédelmét és a gyógyszerek hosszabb idejű szabadalmi oltalmát írja elő.
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 14:01
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55