Csak beteg állatok kaphatnak antibiotikumot a magyar McDonald's-nál

agrarszektor.hu
Betegségek kezelésére és állatorvosi rendelésre fordulhat elő, hogy a McDonald's Magyarországnak beszállított haszonállatok antibiotikumokat kapnak. A vállalat tájékoztatása szerint az állatok takarmányozásában a gazdaságok nem használnak hormonokat, génmódosított anyagokat és hozamfokozókat. Az Egyesült Államokban ugyanakkor komoly támadások érik az ottani McDonald's-ot az antibiotikumos húsok miatt.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Az alapanyag-előállító gazdaságoktól kezdve szabályozza a magyarországi McDonald's, milyen minőségű húsokból készülnek az étteremlánc termékei - közölte az agrárszektor.hu-val a McDonald's Magyarország. A hazai cég számára nevelt marhák, sertések és csirkék takarmányozásakor nem használnak génmódosított alapanyagokat, hormonokat, sem egyéb hozamfokozókat és általános jelleggel antibiotikumot sem. Egyes esetekben viszont előfordul, hogy az alapanyagul szolgáló haszonállatok antibiotikumot kapnak, de ez kizárólag betegségek kezelésére és állatorvosi rendelésre fordulhat elő - tette hozzá a társaság.

Az Egyesült Államokban ugyanakkor több szervezet is amiatt támadja az ottani McDonald's-ot, hogy nem tett közzé egyértelmű állásfoglalást azzal kapcsolatban, mikor szünteti be az antibiotikumos sertés- és marhahúsok felhasználását gyorséttermeiben. Az ilyen húsok a kritikák szerint komoly humánegészségügyi kockázatot jelenthetnek, mivel az antibiotikumok jelenléte és túlzott használata ellenállóvá teheti a baktériumokat a gyógyszerekkel szemben. A gyorsétteremlánc azonban azt állítja, hogy tett már érdemi lépéseket az ügyben.

A magyarországi McDonald's-ban kapható marha- és sertéshúspogácsákat az OSI Food Solutions ausztriai és németországi üzeme gyártja, a csirkehúsos termékek pedig az OSI bábolnai üzeméből érkeznek - közölte az agrárszektor.hu-val a válallat. A cég rendszeres auditokat is tart a gazdaságokban, a vágóhídakon, a termelőhelyeken, az elosztó közponban és az éttermekben.

A vállalat egy McDonald's Agricultural Assistance Program (MAAP) elnevezésű követelményrendszert is összeállított, hogy a termelők megfelelő alapnyag-minőséget biztosítsanak, fejlesszék az élelmiszerbiztonságot és környezeti szempontból fenntartható módon gazdálkodjanak. A MAAP kiterjed a marha-, a sertés- és a csirkehúsokra is, így a cég tájékoztatása szerint az ellátási lánc bármely pontján visszakereshetik a beszállított alapanyagokat, illetve utólag is ellenőrizhetik előállítási helyüket, idejüket és termelési körülményeiket. A farmokon az állatokat állatorvosok felügyelik.

A szarvasmarháknál a marhalevél, illetve a fülszám lehetővé teszi, hogy a késztermékből is beazonosíthassák az információkat a húsok eredetéről. A csontszilánkok kiküszöbölésére a húsokat kézzel csontozzák, és mikrobiológiailag is ellenőrzik. A feldolgozók a marhahúspogácsákat csak marhahúsból, vagyis egyéb összetevők és adalékanyagok hozzáadása nélkül készítik el. A gyártási folyamatokat független felügyeleti szervek is auditálják - közölte a McDonald's Magyarország.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Elsősorban felelős partnerekre van szükség (x)

A TRM Pro Kft. a Zensteel® építőipari lemeztermékeivel az egyik meghatározó magyar gyártó. Célja, hogy területén a mezőgazdasági vállalkozók egyik legstabilabb partnere legyen.

KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?