Az első konkrét számok a kár nagyságáról, ha kitörne a sertéspestis

agrarszektor.hu
10 éve terjed az afrikai sertéspestis a kontinensen, a keletről érkező kór 2018-ban Belgiumot is elérte. A kitörési góc csak pár kilométerre van Németország határától. Most kiszámolták, kilónként mekkora kár érheti őket, ha a vírus náluk is felbukkan. Felvetődött egy járványbiztosítási díjtámogatás ötlete is.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az afrikai sertéspestis (ASP) Grúziából kiindulva Oroszországon, Lengyelországon és Csehországon keresztül érkezett meg Belgiumba - néhány év leforgása alatt. Csak idő kérdése, hogy mikor jelentik be Európa legnagyobb sertéstermelői, hogy detektálták az első vírusos esetet. A Német Mezőgazdasági Társaság (DLG) idei ülésén aggódva tárgyalták a résztvevők, hogy egy esetleges járvány a teljes szektorra nagy csapást mérne. Az ASP megjelenése esetén Albert Hortmann-Scholten, az alsó-szászországi mezőgazdasági kamara üzemgazdasági szakterületének vezetője kétszámjegyű milliárdos károkra számít, természetesen euróban - még akkor is, ha csak a vaddisznóállományt érinti a kór.


Németország egy csapásra elveszítené a legfontosabb felvevőpiacait, csak Hongkong és Kanada maradna nyitott az innen érkező sertéshúsra. Márpedig éves szinten 1 millió tonna sertéshúst és húskészítményt kell elhelyezniük külföldön 1,6 milliárd euró értékben.

Ha kitör a járvány, akkor vágósertésenként 27 euró veszteség érheti az ágazatot"

 - számolt a szakember. Hozzátette: véleménye szerint a kór a következő 20-30 évben itt fog lappangani Európában. Meg kell tanulni együttélni a veszéllyel, és rendelkezni kell vészforgatókönyvvel a baj esetére.

A politikusok feldatának nevezte, hogy olyan kereskedelmi megállapodásokat kössenek a fogadóországokkal, amelyek rendelkeznek biztosítékkal az ASP esetére (ilyen a regionális kereskedelmi korlátozás a teljes ország kizárása helyett). Pozitív példaként említette meg azt az osztrák intézkedést, amelyik a gazdákat védi egy új biztosítással.

Ausztriában idén január elsejétől 55 százalékos díjtámogatásban részesülnek a gazdák, ha piaci biztosítást kötnek járványok esetére.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?