Nagyot ígért Kína az USA-nak, de képes lesz-e betartani?

agrarszektor.hu
Miután Kínában tombol az afrikai sertéspestis, és emiatt fogy az állatállomány, kérdésessé vált, vajon képes-e az ország annyi szóját vásárolni, mint amennyit ígért az USA-nak. Pedig ez az ütőkártya Peking számára is fontos a kereskedelmi tárgyalásokon, hiszen ő vette fel az USA gabona- és olajosmag-exportjának csaknem 40 százalékát a vámháború kitörése előtt. Az cnbc.com elemzését szemlézzük.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Még folynak az USA és Kína között a tárgyalások egy mindkét fél számára megfelelő kereskedelmi egyezményről, melynek során a szójaimport kérdését Peking ütőkártyaként használja. Meg is ígérte, hogy kedvező fordulat esetén nagy mennyiségű szóját vásárol Amerikától, elemzők azonban megkérdőjelezik, hogy van-e erre egyáltalán szüksége.

Kína elkötelezte magát amellett, hogy újabb 10 millió tonna szójababot vásárol az Egyesült Államoktól

 - állította Sonny Perdue mezőgazdasági titkár február végén Twitter üzenetében. A szójaimport azonban ismét lefékeződött - nemcsak a vámháború miatti magas behozatali tarifák, hanem az afrikai sertéspestis miatt is -, így kérdésessé vált, hogy a világ legnagyobb szójaimportőre képes lesz-e az ígéretét betartani.

Hiába reménykednek az USA farmerei?

Márpedig az "ígéret" elhangzott valamilyen formában, ugyanis

Peking is beszámolt róla, hogy évente több mint 30 milliárd dollárt értékben szándékozik amerikai mezőgazdasági termékeket vásárolni

egy kereskedelmi megállapodás keretén belül. Ezzel szemben az elmúlt hónapban csökkent az országba beérkező szójabab mennyisége. Tavaly a vámháború következtében az elmúlt tíz év legalacsonyabb szintjére szállt az USA-ból érkező szójabab mennyisége Kínában. A statisztikák szerint az idén februárban importált szója az elmúlt négy év legalacsobb havi mennyiségének felel meg, a tavaly ilyenkor mértnél például 17 százalékkal kevesebb. A februári adat megkérdőjelezi, hogy Kína ígérete komolyan vehető-e - vélik az elemzők.

Ennek egyik oka nyilvánvalóan a magas vámtarifa. A helyzetet azonban súlyosbítja a tavaly augusztusban kitört afrikai sertéspestis: Kína mostanáig 28 tartományából jelentett összesen 111 kitörési esetet. Ennek következtében nagyjából egymillió sertést már le is öltek az országban,

Kína sertésállománya pedig 13 százalékkal zsugorodott a januári adatok alapján (összevetve a tavaly ilyenkori számokkal). Még rosszabb előjel, hogy a tenyészkocák száma is esett 15 százalékkal.

Fogy a sertésállomány a járvány miatt

Márpedig ha nincs disznó, nem kell a takarmány sem. Eközben a világkészletek még mindig nagynak mondhatóak ebből a terményből. 2017-ben az USA összesen 40 milliárd dollár értékben exportált szóját és gabonafélét a világ országaiba, ebből a kínai vásárlás 15,5 milliárdot tett ki. Vagyis az ország csaknem 39 százalékos részesedéssel bírt a vevők között. Ha Kína valóban 30 milliárd dollárt akarna elkölteni amerikai mezőgazdasági termékekre, akkor az azt jelentené, hogy megduplázná a vámtarifák előtt mennyiségeket. Csakhogy a kelet-ázsiai ország búzából és kukoricából szinte önellátónak számít, a szójára pedig egyre kisebb az igénye. Cirokból van még mozgástere az USA-nak: Peking importigényének 85 százalékát az Egyesült Államok fedezi.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?