Wc-tréningen vesznek részt az új-zélandi tehenek

agrarszektor.hu
Egy furcsa tudományos kísérlet keretében az új-zélandi teheneket arra trenírozzák, hogy wc-re járjanak. Pontosabban: hogy egy meghatározott helyen - az etetőhelyükkel szemben - ürítsenek. A tudósok szerint ezzel a módszerrel a tehenészetek jelentősen csökkentik a nitrogén-kibocsájtásukat és így a környezeti terhelésüket.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

"Azon tanakodtunk, hogyan lehetne a tehenészetek ökológiai lábnyomát csökkenteni, és ekkor merült fel a wc-tréning". Nyilván van ennek egy vicces felütése, de a mögötte lévő ötlet segítségével a gazdálkodók valóban tehetnek valamit a klímakatasztrófa enyhítéséért"- mondta el a kísérlet vezetője, Dr. Luke Cooney.

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A konferencia napirendre veszi az agrárium legjelentősebb és legaktuálisabb témáit az ágazat csúcsvezetőinek és döntéshozóinak részvételével. Szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. A konferencia a Hajdúsági Expó programsorozatába illeszkedik, amely a térség legnagyobb agrárkiállításával és gépshow-jával is várja az érdeklődőket. Az augusztus 9-i konferencián a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!


"Nyolc tehenet kezdtünk el tréningezni. Egy ürítő részlegbe irányítottuk őket, aminek az egyik vége egy távirányítású etetőállás

A marhákat abrakkal jutalmaztuk, ha az etetőállással szemben végezték el a dolgukat. 6 hét és körülbelül 60 tréning után szabad bejárást biztosítottunk a wc-jükbe, és azt vizsgáltuk, hogy bemennek-e maguktól, hogy ott ürítsenek."

Arról egyelőre nincs hír, hogy a tehenek megtették-e azt a szivességet a bolygónknak, hogy wc-re járnak. Dr. Cooney szerint a módszer legnagyobb előnye, hogy a nitrogén-kibocsájtást csökkenti a tehenészetekben. Amennyiben a tudósok rá tudják szoktatni a wc-re az állatokat, az jelentősen növeli a higiéniás állapotokat, és a gazdák ellenőrizni tudják a legelők károsanyag-kibocsájtását - írta az Irish Mirror.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?