Strand helyett fecskebölcsi létesült Zebegényben

agrarszektor.hu
A fecskék számának csökkenése nem újdonság, az viszont igen, hogy egy egész település strandfejlesztését halasztották el a madarak kedvéért. Zebegényben olyan költési helyszínt találtak a partifecskék, ahol az önkormányzat fejlesztést tervezett, a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal együttműködve azonban, szabadon költhetnek a fecskék, és augusztus 15-ig nem lehet folytatni a munkálatokat.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Az Agrárszektoron többször írtunk a fecskék számának drasztikus csökkenéséről, aminek részben a nagyüzemi mezőgazdaság, részben pedig a klímaváltozás és a mezőgazdaságban használt vegyszerek és rovarölők az okai. Nem mindenhol ennyire rossz azonban a helyzet: Zebegényben véletlenül nem a legmegfelelőbb helyet szemelték ki költési helyszínnek a partifecskék. Az önkormányzat fejleszteni akarta a Duna-parti strandját, ezért markolókkal egy jókora területen kivájták a domboldalt. Ennek köszönhetően azonban egy egybefüggő homokfal tárult fel a folyó mentén; ahol ideális hely alakult ki a költéshez, így a partifecskék be is költöztek a homokfalba. A HVG szerint mostanra 100-150 üreg lehet a falban, a fiókák akár egy méter mélyen is lehetnek.

Ne verje le a fecskefészket! 

A strand új lakóit Batki László fedezte fel, aki értesítette az önkormányzatot, illetve a Duna-Ipoly Nemzeti Parkot. A nemzeti park úgy döntött, hogy mivel a partifecske védett állat, a munkálatokat a költési időszak végéig, azaz augusztus 15-ig nem lehet folytatni. A zebegényi önkormányzat nagyon együttműködő volt, és lezárta a területet, hogy az emberek ne háborgassák a madarakat- írta a lap.

Batki az alábbi Facebook-posztban foglalta össze, mi történt:

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. alkalommal az idei év végén
Budapest Economic Forum 2022
Jön a legjelentősebb hazai makrogazdasági konferencia
Portfolio Future of Finance 2022
Új konferencia a teljes magyar pénzügyi szektor számára
EZT OLVASTAD MÁR?