2023. március 23. csütörtök Emőke

A brit állattartók kevesebb antibiotikummal termelnek, mint mi

agrarszektor.hu
A brit gazdák egyre többet törődnek az állataik egészségével és jólétével, emiatt kevesebb antibiotikumra van szükségük, hogy egészségesen tartsák őket. Ez derül ki abból a Fehér Könyvből, amit az MSD Animal Health adott ki. A cég is azt ajánlja a gazdáknak, hogy használjanak sokkal kevesebb antibiotikumot.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

A proaktív egészségmegőrzés az új kulcsszó egy brit, állattenyésztéssel és állategészségüggyel foglalkozó jelentésben. A Healthy livestock produce sustainable food, vagyis "Az egészséges állomány fenntartható élelmiszert termel" nevű tanulmányban (PDF) a cég szakmai igazgatója, Paul Williams a kevesebb antibiotikum használatára hívja fel a gazdálkodók figyelmét. (Az MSD Animal Health multinacionális állatgyógyászati vállalat, a Merck Sharp & Dohme állatgyógyászati divíziója.)


A Defra (Department for Environment, Food and Rural Affairs, azaz a Brit Környezetvédelmi, Élelmiszerbiztonsági és Vidékfejlesztési Minisztérium) adatai szerint sosem látott mélységekben van az állattenyésztésben használt antibiotikumok eladása Nagy-Britanniában, amióta csak rendelkezésre áll ilyesfajta statisztika a szigetországban. A legutolsó, 2018 októberi statisztika szerint 18%-kal esett az antibiotikumok eladása 2016 és 2017 között; vagyis a korábbi 202 mg/testúly kg 165 mg-ra csökkent.  A legfontosabb, legtöbbet használt antibiotikumok esetében ez a szám még magasabb: 29%. A tanulmány szerzői azt kérik a gazdáktól: ne álljanak meg itt, csökkentsék tovább az antibiotikumok felhasználását - írta a Farmers Weekly.  Az állatok egészségének megőrzésével szerintük csökkenthetőek a gyógyszerelési költségek és növeléhető a profit.

Megjegyezzük: Magyarországon az egy állategység-kilogrammra felhasznált antibiotikum mennyisége 189-196 mg/kg, Hollandiában ez a szám 139-146 mg/kg, Dániában pedig 45-47 mg/kg. A megelőző jellegű antibiotikuhasználat elvileg mindenütt tilos Európában, de a hazai gyakorlatban az állatorvos egy kisebb csoport hasmenése esetén is szívesen felír gyógyszert az egész állomány számára. A gyógyszerköltségeken pedig azért nem spórolnak a gazdák, mert az állománysűrűség növelése és a környezeti paraméterek elhanyagolása - a megengedett mértékig - kifizetődöbb, mint az egészségesebb körülmények megteremtése. Továbbá vannak olyan állatfajok, amelyek nem elzárhatóak a külső kórokozóktól, ugyanakkor erős stresszhatásoknak vannak kitéve, ilyenek például a vizekre kijáró, tépett ludak.


Újabban pozitív változások indultak meg nálunk is: a bélegészség fenntartásával, gyógynövények, illóolajok, szerves savak itatásával próbálják a termelők megelőzni a megbetegedéseket és elkerülni a gyógyszerelést. A trend mindenképpen az, hogy elkerüljük az antibiotikumok felesleges adagolását, és ezzel csökkentsük az ember számára is veszélyes, a gyógyszerekre rezisztens szuperbaktériumok kialakulását.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2023. március 23. 15:09