Szigorúbb szabályok a szarvasmarha-gümőkór megfékezésére - Itt a jogszabály!

agrarszektor.hu
Az új jogszabály a gümőkór elleni védekezésről szóló 65/2002. (VIII. 9.) FVM rendeletet váltja fel, és hamarosan hatályba lép. Szerteágazó teendőket jelöl ki az állattartó és a hatóság számára a betegség megfékezésére.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

A gümőkór (TBC) rendszerint idülten lezajló, specifikus gyulladásos folyamatokkal, a megtámadott szövetek elhalásával, beolvadásával járó fertőző betegség, amely az emberben, a házi- és vadon élő emlősállatokban, valamint a madarakban egyaránt előfordul. Szarvasmarhában a Mycobacterium bovis okozza.

Csütörtökön megjelent az agrárminiszter 56/2019. (XII. 12.) AM rendelete a szarvasmarha-gümőkór elleni védekezésről, amely a kór elleni védekezés valamennyi elemét tartalmazza. Eszerint a korábban nem minősített szarvasmarha-állományok esetében valamennyi hathetesnél idősebb szarvasmarhán két intradermális tuberkulin-vizsgálatot kell végezni. Új szarvasmarha-állomány minősítését az állattartónak kell kezdeményeznie a járási hivatalnál az állat beszállításának megkezdését követő tizenöt napon belül.

A korábban nem minősített szarvasmarha-állomány a szarvasmarha-gümőkórtól hivatalosan akkor mentes, ha

a) valamennyi egyed hivatalosan mentes a gümőkór klinikai tüneteitől,

b) valamennyi hathetesnél idősebb szarvasmarhaegyed negatívan reagált

ba) a két intradermális tuberkulin-vizsgálat során, vagy

bb) az első intradermális tuberkulin-vizsgálat során, és a második vizsgálatot a nem kellett elvégezni, és

c) az első intradermális tuberkulin-vizsgálatot követően az állományba

ca) hathetesnél idősebb szarvasmarhát nem állítottak be,

cb) a beállított hathetesnél idősebb szarvasmarha negatívan reagált az intradermális tuberkulinpróba során,

cc) a beállított hathetesnél idősebb szarvasmarha a beállítást követően leghamarabb harminc nap elteltével elvégzett intradermális tuberkulinpróba során negatívan reagált, és a beállított állatot elkülönítették az állomány többi állatától mindaddig, amíg a beállított állatok negatívnak nem bizonyulnak, vagy

cd) beállított hathetesnél idősebb szarvasmarhák a szarvasmarha gümőkórtól hivatalosan mentes szarvasmarha-állományból származnak.

A szarvasmarha gümőkórtól hivatalosan mentes állományt a járási hivatal - ha a rendelet eltérően nem rendelkezik - évente ellenőrzi. A jogszabály részletesen bemutatja azokat az enyhítő körülményeket, amelyek pozitív teszteredmény esetén figyelembe lehet venni, és azokat a teendőket is, amelyeket a betegség észlelésekor el kell végezni.

A rendelet a kihirdetését követő tizenötödik napon lép hatályba.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?