A szakember figyelmeztet: meleg, száraz idő esetén jövőre is kártevőinvázió várható

agrarszektor.hu
A károsítók fertőzésének alakulása minden esetben szoros összefüggést mutat az időjárással. Meleg és száraz években általában erőteljesebben felszaporodnak a rovarkártevők, és pontosan így történt ez idén a zöld vándorpoloskával, az ázsiai márványos poloskával és a harlekinkaticával. A korai kitavaszodás igen gyorsan előcsalogatta mindhárom rovart a téli búvóhelyéről, így az első peterakás hamar meg is történt, írta meg dr. Aponyi Lajos növényvédelmi jelentésében.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Az átlagosnál több májusi csapadék kissé gátolta ugyan a fejlődést, de júniusban és júliusban tömegesen keltek ki a poloskalárvák és kezdték meg károsításukat, nem válogatva a növényfajok között, olvashatjuk a magyarnovenyorvos.hu oldalán. Az idei, az átlagosnál jóval melegebb nyár lehetőséget adott két teljes nemzedék kifejlődésére, illetve még egy csonka nemzedék kialakulására is. Októberben a kifejlett alakok tömegei mellett nagyon sok különböző fejlettségű lárva is szívogatott még a növények termésein.

Kép forrása: Getty Images

Az erőteljes és látványos károsítás csak az első éjszakai lehűlések és talajmenti fagyok hatására szűnt meg. Ekkor viszont a fagytól védett helyeken, lakások környékén kezdtek csoportosulni a poloskák, telelőhelyet keresve maguknak.

Kép forrása: Getty Images

Míg a korábbi években számarányát tekintve a zöld vándorpoloska volt túlsúlyban, addig 2019-ben fordult a kocka, és jóval több ázsiai márványos poloskával találkozhattunk. Emiatt a károsítás mértéke is súlyosbodott, ugyanis az ázsiai márványos poloska szívogatása súlyosabb tüneteket idéz elő a növények termésein. A leglátványosabb tünetek a paprikán és a paradicsomon alakultak ki, a mediterrán térségekből származó fotókon a gyümölcsféléken előidézett kártétel még ijesztőbb.

Egyelőre még csak sovány vigaszt jelent, hogy Svájcban megtalálták az ázsiai márványos poloska természetes ellenségét, a szamurájdarazsat. Ez a rovar, a fürkészdarazsakhoz hasonlóan a poloskába helyezi petéit, melyek felélik a poloska belső részeit, így azok elpusztulnak. Tömeges felszaporodásukhoz azonban még hosszabb időnek kell eltelnie. Remélhetőleg nemsokára hazánkban is megjelennek a szamurájdarazsak.

Kép forrása: Getty Images

A harlekinkaticák megfigyelését gátolja ugyan rejtett életmódjuk, valamint könnyű összetéveszthetőségük más katicabogárfajokkal, de ahol rendszeresen találtak táplálékot maguknak, ott folyamatosan jelen voltak. A levéltetvek állandó károsítása miatt nem szenvedtek hiányt belőlük. Az érőfélben levő gyümölcsökön való megjelenése biztos információ, hogy elfogyott a levéltetűtáplálék, ilyenkor vált át cukorban gazdag gyümölcsökre a harlekinkatica. Az idén is tömegesen táplálkoztak az érő almán, az őszibarackon, a fügén, legvégül pedig a szőlőn. A harlekinkaticák térnyerését őshonos katicabogárfajaink közül leginkább a kétpettyes katica sínylette meg, belőlük alig-alig lehetett látni egy-két egyedet, de jóval kevesebb volt a hétpettyes katicabogarakból is.

A poloskák és a harlekinkatica telelését eddig semmilyen körülmény nem zavarta, védett helyre húzódva jól át fogják vészelni a következő időszakot. Ha az időjárás jövőre is száraz és meleg lesz, a következő évben is tömeges jelenléttel és erős károkkal kell majd számolnunk.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?