Csúnyán megtépázhatja a spanyol állattartókat a koronavírus

Csúnyán megtépázhatja a spanyol állattartókat a koronavírus

agrarszektor.hu
Spanyol gazdák kiszámították, hogy a koronavírus-járvány legnagyobb vesztesei a szarvasmarha- és a kiskérődző-ágazat. A spanyol mezőgazdasági termelőket képviselő szervezet, a LA UNIÓ de Llauradors i Ramaders előzetes számítása szerint a valenciai autonóm közösség mezőgazdasági ágazatának a COVID-19 járvány okozta közvetlen veszteségei eddig 64,7 millió eurót tesznek ki.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A spanyol gazdák kiszámították a COVID-19 járvány által okozott, Valencia tartomány húságazatát érintő veszteségeket, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. A spanyol mezőgazdasági termelőket képviselő szervezet, a LA UNIÓ de Llauradors i Ramaders előzetes számítása szerint a valenciai autonóm közösség mezőgazdasági ágazatának a COVID-19 járvány okozta közvetlen veszteségei 64,7 millió eurót tesznek ki. Ebből Spanyolországban a COVID-19 járvány első két hónapjában felmerült károk összege 40,52 millió euró, míg az év hátralévő részére becsült kárösszeg 24,23 millió euró.

A közösség három tartományában fellépő károk a következőképpen oszlanak meg: Alicante és Castellón vesztesége 22,1-22,1 millió euró, még Valenciáé 20,4 millió euró. A LA UNIÓ de Llauradors i Ramaders arra számít, hogy az állattenyésztési ágazatokon belül a COVID-19 járvány legnagyobb vesztesei a juh-, kecske- és a szarvasmarha-tenyésztési, valamint az ehhez kapcsolódó termék-előállítási ágazatok lesznek.

A jelenlegi becslések szerint a teljes kárösszegből az állattenyésztési ágazatokat érintő veszteség 29,97 millió euró körüli értékű lesz. A marhahús-szektor 13,43 millió eurós, a kecsketej-előállítók 6,83 millió eurós, a juhhús-szektor 4,43 millió eurós, míg a juhtej-előállítók 0,92 millió eurós veszteséggel számolhatnak. A szervezet hangsúlyozta továbbá, hogy a bárány, a kecske és marhahús értékesítése riasztó ütemben esett vissza a márciusi és áprilisi hónapokban, valamint, hogy a koronavírus-járvány okozta kedvezőtlen hatások várhatóan egész évben érezhetőek lesznek.

A LA UNIÓ szerint a negatív hatások a vendéglátóipari fogyasztások csökkenésének, az otthoni fogyasztás valamint az olcsóbb húsok − mint például csirke vagy sertéshús − irányába történő elmozdulásnak az együttes eredményeként alakultak ki ezen szektorokban. A szervezet kiemelte, hogy a kedvezőtlen hatások a hús szektor mellett a juh- és kecsketejtermék-előállítókat különösen érzékenyen érintik, akik az értékesítési piacaik jelentős részét elveszítették.

Bár LA UNIÓ üdvözölte a spanyol kormánynak a juh- és kecsketenyésztőknek nyújtandó támogatásra vonatkozó közelmúltbeli bejelentését, azonban a csoport jelezte, hogy a mezőgazdasági minisztérium jelenlegi javaslata nem elegendő az ágazat által elszenvedett veszteségek fedezésére. A minisztérium terve szerint a juh- és kecsketenyésztőknek 30 euró összegű közvetlen támogatás kell nyújtani a négy hónapos vagy annál fiatalabb, a járvány következtében kihirdetett vészhelyzeti időszakban vágásra kerülő állatok után, gazdaságonként legfeljebb 70 állatra vonatkozóan. Az intézkedést egy 2020. április 3-án közzétett királyi rendelet határozta meg, és az a több mint 30 tenyészállattal rendelkező juh- és kecsketenyésztőknek, valamint a kereskedelmi gazdaságoknak nyújt támogatást. A LA UNIÓ a rendelet bizonyos módosításainak megtételére kérte fel a hatóságokat, annak érdekében, hogy a támogatások valóban azoknak a mezőgazdasági termelőknek nyújtsanak segítséget, akiknek szükségük van arra, vagyis azon juh- és kecsketenyésztőknek, akiknél az előállított termékek értékesítésében nehézségek merültek fel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 14:01
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55