Teljesen megváltoztak a húspultok Magyarországon: ez az oka az átalakulásnak

Teljesen megváltoztak a húspultok Magyarországon: ez az oka az átalakulásnak

agrarszektor.hu
Január közepe óta a pultból kínált friss sertéshús, június 15-től pedig a baromfi-, juh- és kecskehús esetében is kötelező feltüntetni a származásra vonatkozó információkat. A 200 m²-t meghaladó alapterületű üzletekben a származási ország zászlóját szintén szerepeltetni kell a kiírás mellett. Az előírás célja, hogy segítse a vásárlók eligazodását a kínálatban.

Tombola és értékes nyeremények az Agrárszektor 2025 konferencián!

Tombolával és értékes nyereményekkel várjuk az Agrárszektor konferencia résztvevőit az esemény 2. napjának végén! FŐNYEREMÉNY: Az AXIÁL Kft. felajánlásából a szerencsés nyertes egy Fűnyírótraktor Portland Hawk H9212RD-rel lesz gazdagabb!

Szerezze meg jegyét most még Early Bird áron a december 3-4. között megrendezésre kerülő siófoki Agrárszektor 2025 konferenciára, ahol kistermelők és fiatal gazdák most 64.900 Ft + áfa összegért vehetnek részt az év egyik legnagyobb és legrangosabb agráreseményén! 

Az idei év egyik fontos, a tudatos választást segítő újítása volt a friss húsok származásának feltüntetését érintő előírások bevezetése - írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A szabályozás lényege, hogy a vásárlók még a vásárlást megelőzően egyértelmű információt kapjanak a friss húsok származási helyéről. Mostanra minden pultból kínált baromfi-, juh-, kecske- és sertéshús esetében kötelező kiírni a származási országot, a nagyobb üzletekben pedig a származási országnak megfelelő zászlók megjelenítésével is segíteni kell a vásárlók tájékoztatását.

A koronavírus járvány hatására vásárlási szokásaink jelentős változáson mentek keresztül. A Nébih tavaszi karanténkutatásából tudjuk, amellett, hogy hosszabb időre és előre tervezve végezték bevásárlásaikat a családok, felértékelődtek a rövidebb értékesítési utak. E szempontból is jelentős segítség a húsok származásának feltüntetésére vonatkozó előírás bevezetése, melynek révén könnyen és gyorsan tájékozódhatnak a fogyasztók a húsok eredetéről. Érdemes tehát figyelni és keresni a jó minőségű magyar hústermékeket, előnyben részesítve a honi gazdák és termelők áruit vásárlásaink során. 

Címlapkép forrása: MTI/Máthé Zoltán

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2025. október 30. 14:28