2023. június 1. csütörtök Tünde

Megkezdődött a nagy verseny: ők küzdenek meg a 2021-es év madara címért

agrarszektor.hu
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) új szavazást indított, amelynek során a 2021-es év madarára lehet szavazni. A verseny három énekesmadár között fog eldőlni, amelyek mindegyike az agrár élőhelyekhez kötődik, ezért az itt folyó gazdálkodási gyakorlat indikátor madarainak is tekinthetők. A nagytáblás, sok kemikáliát használó, intenzív kultúrák élőhely-átalakítása mindegyikükre negatív hatással van. Ezért, ahogy azt az MME megjegyezte, bármely madár is kapja a legtöbb szavazatot, általa 2021-ben fokozott figyelmet lehet és kell majd fordítani a mezőgazdasági területeken folytatható természetkímélő megoldások bemutatására.

2020-ban is lehet szavazni az év madarára, vagyis a következő év madarára. Az MME végső, hármas listájába ezúttal három olyan madárfaj került be, amelyek a mezőgazdasági művelés alá vont területekhez kötődnek, ezáltal jelenlétük és egyedszámuk jelzéssel szolgál az adott területen folyó munkálatok természetre gyakorolt hatását illetően, tudhattuk meg a szervezet oldalán közzétett közleményből. A 2021-es év madara címért a cigánycsuk, a kis őrgébics és a sordély versenyeznek.

Mit kell tudni az "Év madara" programról?

Az MME 1979-ben indította el az "Év madara" programját, amelynek célja a természetvédelmi problémákkal érintett fajok vagy madárcsoportok társadalmi szintű bemutatása. A szervezet tisztában van azzal, hogy minden véges számú lehetőséget tartalmazó választás egyben korlátozó is. Tudják azt is, hogy a mindenkori, az év madarának ajánlott fajoknál valószínűleg mindenki tudna "jobbat", a szívének kedvesebbet jelölni. Az MME részéről a döntés több szakterület képviselőit tömörítő munkacsoporti egyeztetéseket követően születik meg. A szervezet a saját oldalán azt is elmagyarázta, hogy a szavazásra azért a megelőző év közepén kerül sor, mert így a döntést követően lesz elég idejük előkészíteni a nyomtatott és egyéb anyagokat január 1-re.

Mely madarakra lehet idén szavazni?

A cigánycsuk(Saxicola rubicola) egy Magyarországon gyakori madárfaj, amely sík és dombvidékeken, fákkal, cserjékkel tarkított nyílt élőhelyeken, mezőgazdasági területeken, parlagokon, csatornapartokon, gyümölcsösökben fordul elő. Évente kétszer költ. A fészek helyét a tojó alakítja ki kis kaparással a talajon, a sűrű növényzet takarásában. A fiókákat mindkét szülő eteti. Vonuló, a telet a mediterráneumban és Észak-Afrikában töltik, de egyes példányok áttelelhetnek. Telelőhelyéről igen korán, legtöbbször már március elején visszatérnek első példányai.

Cigánycsuk (Forrás: Getty Images)

A kis őrgébics(Lanius minor) leginkább a sík vidéki, bokrokkal tarkított területeket részesíti előnyben, elsősorban a Duna-Tisza közén és a Tiszántúlon, a Dunántúlon nagyon kis számban fordul elő. Rovarokkal, kisebb részben apró rágcsálókkal táplálkozik. Az egyik legkésőbb érkező, és leghamarabb elvonuló madarunk, a telet Afrika déli részén tölti.

Kis őrgébics (Forrás: Getty Images)

A sordély(Emberiza calandra) kifejezetten kötődik az agrárkörnyezethez, kedveli a mozaikos, kisparcellás, extenzív mezőgazdálkodás által kialakult területeket. A száraz, vagy időszakosan vizes élőhelyeken telepszik meg, a mocsarakat, ártereket elkerüli. Elsősorban az alföldi, nyílt területek madara, de kisebb sűrűségben dombvidékeken is előfordul. Állandó madarunk, télen nagyobb csapatokba is verődhet.

Sordély (Forrás: Getty Images)

Meddig tart a szavazás?

A 2021-es év madarára az online szavazás 2020. július 27-ig tart, és aznap 12 órakor zárul. Ekkor a legtöbb voksot kapott faj elnyeri a 2021 év madara címet. Az MME ez alapján indítja el a jövő évi kampány előkészítését. A szavazásra ezen a linken, az oldal alján van lehetőség.

A cikk címlapképén a tavalyi (idei) győztes, az erdei fülesbagoly(Asio otus) látható, a 2020-as Év madara.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?