Itt a rég várt fordulat: új esélyt kaptak az amerikai méhek a túlélésre

Itt a rég várt fordulat: új esélyt kaptak az amerikai méhek a túlélésre

A Washington állami mezőgazdasági minisztérium (Washington State Department of Agriculture - WSDA) egyik kihelyezett csapdája elfogta az első ázsiai óriásdarazsat az államban. A készség a Whatcom megyei Birch Bay környékén volt felszerelve.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Fordulhat a kocka az amerikai méhészek, rovartani szakemberek és a kontinensre betolakodó ázsiai óriásdarazsak(Vespa mandarinia) háborújában. Az invazív, helyi méhekre, illetve az emberre is veszélyes rovarfaj tavaly decemberben jelent meg Észak-Amerikában. Az óriásdarazsakkal kapcsolatban május elején lehetett utoljára hallani, akkor az volt a hír, hogy az amerikai méhészek egész pályás letámadásba kezdtek ellenük.

EZ IS ÉRDEKELHET

És lehet, ennek meg is lesz a foganatja. A szakemberek július 14-én ellenőrizték a fent említett csapdát, és ekkor adták le a benne levő rovarokat a WSDA rovartani laboratóriumának. A laboratórium július 29-én igazolta, hogy az egyik beszolgáltatott példány a rettegett ázsiai óriásdarázs (Vespa mandarinia) egy egyede volt. Ez az első eset, hogy egy kihelyezett rovarcsapda elfogott volna egy példányt ezekből az ízeltlábúakból, az ázsiai óriásdarázs korábbi igazolt észlelései a természetben történtek, olvasható a Western Farmer Stockman oldalán.

Sven Spichiger, a WSDA egyik rovartudósa megjegyezte, hogy a fogás mindenképpen jó hír, mivel ez azt jelenti, hogy a csapda működik. A szakember elmondása szerint a kormányügynökség következő lépése az lesz, hogy infravörös kamerákkal fognak kutatni a közelben a fészkek után, illetve speciális csapdákat helyeznek ki, hogy újabb, immáron élő példányokat foghassanak. Ezeket aztán megpróbálják nyomkövetőkkel ellátni, hogy aztán a szabadon engedett egyedek elvezethessék a tudósokat a fészkeikhez. Ezek megsemmisítéséről a WSDA fog gondoskodni.

A WSDA reméli, hogy még szeptember közepe előtt végezni tudnak a kolóniák felkutatásával és megsemmisítésével, mielőtt azok elkezdenének utódok létrehozására alkalmas királynőket és heréket létrehozni. Ha az új királynők kirepülése és párosodása előtt sikerül ezeket a fészkeket elpusztítani, az megakadályozhatja a kártevő rovar elterjedését.

A WSDA által kihelyezett speciális csapdák mellett civil tudósok és más közreműködők 1300 rovarkelepcét telepítettek Washington államban. A tudósok felhívták az érdeklődők figyelmét, hogy akik szeretnének közreműködni az eseményben, elkészíthetik és felállíthatják a rovarcsapdákat a saját földjeiken. Ezekben hetente kell cserélni a csalit. A szakemberek arra is felhívták a figyelmet, hogy a civil csapdaállítóknak azonnal továbbítaniuk kell ezek fogásait, ha ázsiai óriásdarazsakat vagy méheket találnak bennük.

Mivel ázsiai óriásdarázs kolónia növekedésével a dolgozók száma is emelkedni fog, a tudósok arra figyelmeztetik a lakosságot, hogy augusztus és szeptember folyamán megnő annak az esélye, hogy ilyen rovarokkal találkozzanak. A hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy ilyen esetben - ha biztonságosan megoldható - készítsenek fényképet a rovarról, és haladéktalanul értesítsék az illetées ügynökséget.

A felfedezés azért is fontos, mert ha az amerikai módszer beválik, akkor elképzelhető, hogy Európában is sikerrel lehet majd alkalmazni. Az öreg kontinens szakemberei a 2000-es évek eleje óta próbálják megakadályozni, hogy a betelepült ázsiai óriásdarazsak itt is visszavonhatatlanul elszaporodjanak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03