Sokakat érintő döntés született Magyarországon a madárinfluenza miatt

Sokakat érintő döntés született Magyarországon a madárinfluenza miatt

agrarszektor.hu
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 2021. március 1-jén feloldotta a madárinfluenza miatt elrendelt védőkörzeteket Bács-Kiskun megyében. Az enyhítő intézkedés annak eredménye, hogy február 3-a óta nem regisztráltak új esetet a térségben.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Bács-Kiskun megyében 2021-ben négy tojótyúktartó gazdaságban jelent meg a madárinfluenza - írja a Nébih. A betegség az állategészségügyi hatóság gyors intézkedésének köszönhetően nem terjedt tovább, elkerülve ezzel egy, a tavalyihoz hasonló járványt. A megyében február 3-a óta nem fordult elő újabb megbetegedés, így a Nébih március 1-jén elrendelte a védőkörzetek feloldását. Amennyiben a járványügyi helyzet továbbra is kedvezően alakul, úgy március 8-án a megfigyelési körzetek feloldása is megtörténhet, ezzel együtt pedig újraindulhat a belföldi és az Európai Unióba irányuló kereskedelmi szállítás.

Hazánk madárinfluenza-mentes státuszát az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) vonatkozó előírásai szerint legkorábban 2021. május 23-án nyerheti vissza. Ez azt jelenti, hogy leghamarabb ekkor kezdődhet meg újra a szállítás a jelenleg teljes importtilalmat alkalmazó ún. harmadik országokba.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03